Ejendomsmægler

Bliv klogere på ejendomsmæglere og deres vigtige rolle i køb, salg, og udlejning af ejendomme. Hvad er deres kerneopgaver, og hvordan kan de hjælpe dig med at navigere gennem boligmarkedet? Herunder kan det også læses, hvad det koster at hyre en ejendomsmægler, samt de forskellige måder, de markedsfører boliger på.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Sebastian. Last updated: 25. April 2024
Share article to a friend

Ejendomsmægler - hvad er det?

En ejendomsmægler er en professionel, som er specialiseret i at formidle køb, salg, leje eller udlejning af ejendom. En ejendomsmægler faciliterer transaktioner mellem sælger og køber. De kan både arbejde selvstændigt eller typisk for et ejendomsmæglerfirma. 

Hvad er en ejendomsmæglers kerneopgaver?

En ejendomsmægler vil stå for udarbejdning af annoncer og anvende sine kanaler for at nå potentielle købere. Du kender nok bedst en ejendomsmægler for at arrangere besigtigelser og visninger af ejendommen for potentielle købere. Her kan køber stille spørgsmål, se boligen og høre nærmere om priser. En ejendomsmægler vil desuden hjælpe med at forhandle køb mellem parterne og håndtere det nødvendige papirarbejde. Ejendomsmæglers vigtigste opgave er at få solgt ejendommen, hvilket du som køber skal have in mente. Ejendomsmægleren vil lægge vægt på alle de positive sider ved ejendommen og forsøge at sælge den til dig. Derfor skal du som køber gerne få en besigtigelse og stille alle de kritiske spørgsmål, du kan komme i tanke om. 

Mange, der vil sælge deres ejendom, benytter sig af en ejendomsmægler til at varetage salget.

Hvor meget koster en ejendomsmægler?

Salær til ejendomsmægler udgør en stor del af de samlede omkostninger i forbindelse med et salg. Som regel fastsættes salær efter hensyn til husets pris, omsættelighed og lokale konkurrenceforhold. Salæret vil ofte ligge på mellem 50.000 kr. og 75.000 kr. inkl. moms ved salg af et enfamiliehus. Hvis du skal sælge en lejlighed, vil salæret ofte være lavere. 

Faktisk er det muligt at forhandle om salæret. Hvis din bolig er let at sælge, og hvis konkurrencen er hård i området, er det oplagt at forhandle. Du kan for eksempel indhente tilbud fra flere og bruge det til at forhandle med. 

Du skal ikke nødvendigvis vælge den mægler, der sætter den højeste pris på huset. Ofte vil dette ende med flere prisnedsættelser og en lang salgstid, hvilket i sidste ende ikke er ønskværdigt for dig. 

Hvordan markedsfører ejendomsmægler for boligen?

Ofte vil du kunne vælge en pakkeløsning i forbindelse med markedsføring af boligen. En standardløsning vil ofte koste mellem 10.000 kr. og 15.000 kr. (2022). Hvis du ønsker annoncering i dagblade med billedannoncer, vil prisen stige. Ofte vil internetannoncering kombineret med salg på sociale medier ofte være tilstrækkeligt. 

Solgt eller gratis?

Der findes en ordning, man kalder solgt eller gratis. Her gælder det, at du ikke skal betale, hvis mægler ikke får solgt boligen inden for et halvt år, og du skifter mægler. I andre tilfælde vil du betale for markedsføring, om boligen bliver solgt eller ej. Du skal have de præcise oplysninger fra mægler om udgifter, hvis mægler ikke får solgt boligen inden for kontraktperioden. Billeder, dokumentation, markedsføring. Du kan aftale at ved et eventuelt mæglerskifte, får du alt udleveret. Så undgår du at betale to gange.