Barndomskommunen kalder: Flere og flere vender tilbage til hjemkommunen
En undersøgelse fra Momentum har fulgt alle børn, der er født i 1983. De sammenligner hvor stor en andel af dem, som boede i kommunen som 15-årige med hvor mange, der er flyttet hjem og bosat sig i opvækstkommunen som 33-årige.
Som skrevet ovenfor er der stor forskel på antallet af hjem-flyttede i de forskellige kommuner. Helt øverst på listen finder vi Tårnby Kommune, hvor over 25 % er flyttet tilbage. De næste på listen er Kerteminde, Dragør og Hedensted Kommune, hvor mellem 20 og 21 % er flyttet tilbage. Aller nederst på listen ligger Langeland og Lolland, hvor kun omkring 8 % flytter tilbage.
Kommuner med den højeste andel af folk, der vender tilbage til deres hjemkommune
1. Tårnby 25,6%
2. Hedensted 21,3%
3. Dragør 21,2%
4. Kerteminde 20,7%
5. Jammerbugt 19,7%
6. København 18,8%
7. Hvidovre 18,6%
8. Brønderslev 18,3%
9. Randers 17,9%
10. Sønderborg 17,9%
Kommuner med den laveste andel af folk, der vender tilbage til deres hjemkommune
1. Lolland 7,9%
2. Langeland 8,2%
3. Ishøj 8,3%
4. Morsø 8,5%
5. Fredensborg 8,8%
6. Glostrup 9,3%
7. Struer 9,4%
8. Vallensbæk 9,4%
9. Rudersdal 10,3%
10. Tønder 10,7%
*Pr. 1. januar 2017
Jobmarkedet
Grunden til, at nogle kommuner har lettere ved at lokke folk hjem, er jobmuligheder – og/eller pendlermuligheder. De kommuner, som har større succes med at lokke deres unge hjem igen, er dem, som kan tilbyde i aktivt jobmarked. Og det er her forskellen bliver meget stor for kommunerne, da flere og flere arbejdspladser forsvinder fra provinsen. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard har udtalt at det er ærgerligt, at der flere og flere steder forsvinder arbejdspladser på grund af centralisering og finanskrisen i 2008. Han siger yderlig, at han håber at regeringen vil fortsætte arbejdet med ”Danmark i Balance” og udflytningen af statslige arbejdspladser.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag siger følgende om ”Danmark i Balance”;
”Danmark er for lille et land til store forskelle. Vi vil sikre et Danmark i bedre balance. Regeringen lægger med sit udspil op til et nyt udligningssystem, hvor vi flytter 1,4 mia. kr. fra hovedstadsområdet til provins- og yderkommuner. Vi vil også give en række kommuner kompensation for, at der i nogle år har været en skævhed i udligningen, som skyldes manglende oplysninger i uddannelsesstatistik. Kommunerne skal have bedre mulighed for at sikre velfærden nu og i fremtiden.”
Boligmarkedet
Udover jobbet er det også vigtigt for de unge, at der er mulighed for at få en bolig indenfor budgettet og i den rigtige størrelse. Mange af husene fra 60- og 70’erne er bygget af dem, som stadig bor i dem, selvom deres børn er fløjet fra reden. Det er medført en lav udskiftning og dermed en sværere mulighed for de hjemflyttende. Den generation er dog blevet ældre og man spår en større udskiftningsmulighed over de næste år.