Topic: Nyttig viden til hjemmet

MØL – sådan undgår du dem og sådan kommer du af med dem

Møl er et af de dyr, som du helt sikkert ikke gider at have eller få besøg af. De er ikke farlige eller giftige, men kan være voldsomt irriterende, fordi de kan ødelægge dit tøj og dine madvarer. Du opdager dem typisk, hvis dit mel lige pludselig hænger sammen i en klæbrig masse, du opdager huller i din uldsweater eller simpelthen fordi de flyver rundt i dit hjem. I denne artikel vil vi hjælpe dig til, hvordan du undgår dem eller hvis de er kommet indenfor i dit hjem, hvordan du kommer af med dem.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Last updated: 19. October 2024
Share article to a friend

I BoligZonens vidensunivers kommer vi forbi mange emner. Nu er turen kommet til Nyttig viden til Hjemmet og nærmere helt konkret møl. Helt kort om møl, så er det faktisk ikke de voksne møl der spiser af dit tøj eller din madvarer, det er møllenes larver. Møllene flyver rundt, for at finde gode steder at lægge deres æg, som bliver til larver og de larver, er dem der tager for sig af tøj og madvarer. 

Møl kan komme på flere forskellige måder. Enten kan man være så uheldig at få dem med hjem fra supermarkedet eller du kan være endnu mere uheldigt, og de kommer flyvende ind gennem et åbent vindue.

Når man taler om møl, så er der to forskellige typer; dem der spiser fødevarer og dem der spiser tekstiler.

Møl i fødevarer

Oftest opdager du møllene, fordi du finder fine små klæbrige spind i havregrynene eller melet. Madvarerne kan se klumpede ud, blive gråbrune og/eller lugte. De typiske møl der går i dine fødevarer hedder frømøl (eller myslimøl). Af fødevarer de typisk går i er det; mysli, havregryn, ris, mel, nødder og linser.

Møl i tøj

Oftest opdager du møllene, fordi du finder små huller i tøjet. De typiske møl der går i dit tøj hedder klædemøl eller pelsmøl.

Møl kan lægge op til 600 – ja, du læste rigtigt – 600 æg i dens levetid. Æggene der bliver til larver trives bedst i fugtige forhold, som dine fødevarer og brugt tøj typisk har. 

Hvordan bekæmper man møl?

Det første du skal gøre, er at finde ”kilden” – altså de fødevarer som er blevet angrebet. Har du en pose mel, som det ikke umiddelbart ligner er angrebet, men du er det mindste i tvivl, så smid den ud. 

Derefter skal du tømme alle skabe og skuffer (lige meget om det er i køkkenet eller tøjskabet), hvor du har fundet møl. De skal støvsuges grundigt! Giv dig god tid, så du får alle hjørner, revner og andet med. F.eks. kan de sidde i de små huller, der er i IKEA-møbler. Når den grundige støvsugning er ovre, skal du vaske alle flader af med vand og opvaskemiddel og lade det tørre. Kluden du bruger må ikke være alt for våd, da det jo lige præcis er fugtige forhold, som møllen skal lide.

Når du har gjort det og fået alle dine ting på plads, ville jeg (og jeg har haft mølangreb i mit køkken en gang), købe nogle mølfælder, som du kan stille i det skab eller den skuffe, som du har fundet møl i. Skulle du have misset en larve, som bliver til en møl, vil den flyve i fælden inden den forhåbentlig når at lægge æg. De kan købes i Matas.

Der findes også diverse mølmidler, men husk at læs på emballagen, når du bruger det i nærheden af madvarer.

Hvordan undgår man møl?

Det bedste du kan gøre, er altid at opbevare de madvarer som møl bedst kan lide (mysli, havregryn, ris, mel, nødder og linser) i tætte plastik- eller glasbeholdere.

Derudover er det vigtigt at få gjort rent i skabe og skuffer med jævne mellemrum. Ligger der små rester af mel og andet i bunden af skuffen, kan det tiltrække møllene.

I tøjskabet er det en god fingerregel ikke at ligge brugt tøj tilbage i skabet. Pletter af fedt, blod, sved og urin tiltrækker nemlig møllene. Møllene er især glade for uld og silke, så hvis du har en par lange underbukser i uld, som du måske ikke bruger så ofte, kan du med fordel lægge dem i en lukket og tæt plastikpose.

Overblik over de danske møl

De typiske møl vi ser i de danske hjem er frømøl og klædemøl, men der findes også pelsmøllen og kilstermøllen. Nedenfor har du et overblik over de forskellige møl og hvordan du kan spotte dem.