Topic: Boligsøgning og Indflytning

Brug din sunde fornuft og undgå svindel

De fleste udlejere og lejeboligannoncer er som udgangspunkt helt reelle, men der findes desværre også ”udlejere”, som ikke er. Og det er her din sunde fornuft skal komme til orde. For selvom du brændende ønsker dig en ny bolig - det er måske ligefrem akut - skal du tænke dig om, når du træder ud på det store lejeboligmarked. Du kan nemlig risikere at betale for en bolig, som du aldrig får nøglerne til, hvis du ikke bruger din sunde fornuft og lader dig presse af en opsat udlejer.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Last updated: 8. November 2024
Share article to a friend

For at hjælpe din sunde fornuft lidt på vej, har vi samlet et par punkter til dig, som du kan være opmærksom på, når du begynder en dialog med din kommende udlejer.

Undersøg hvem der ejer boligen

Hvis du skal leje en bolig gennem en privatperson, skal du bede om dokumentation for, at vedkommende rent faktisk ejer boligen. De oplysninger kan du dobbelttjekke med tinglysning.dk eller boligejer.dk, hvor du kan se, hvem der ejer boligen.

Undersøg om boligen er på markedet

Har udlejeren et andet navn end det du kan finde på tinglysning.dk eller boligejer.dk, vil vi anbefale dig at kontakte dem, som står som ejere og høre, om boligen er til leje.

Betal ikke penge for en bolig, som du ikke har set

Det er vigtigt at du ser boligen i virkeligheden, inden du betaler forudbetalt leje, depositum eller husleje. 

Betal ikke kontant eller til et udenlandsk pengeinstitut

Ofte vil en falsk udlejer have dig til at overføre penge (forudbetalt leje, depositum eller husleje) til en udenlandsk konto (f.eks. Western Union eller PayPal), fordi du så ikke vil have den samme mulighed for at dokumentere, at du har overført. 

Kræv en fremvisning

Kræv altid at få en fremvisning af boligen. Samtidigt kan du tjekke, at udlejerens navn stemmer overens med navnet på postkassen samt dørtelefonen.

Sørg for en gyldig lejekontrakt

Sørg for at få en underskrevet lejekontrakt fra udlejeren, så du kan læse den grundigt igennem inden du selv underskriver og sender den retur. Ligesom du ikke skal overføre nogle penge til udlejeren, før du har set boligen, skal du heller ikke underskriver lejekontrakten før du har set boligen. En falsk udlejer vil måske prøve at undgå en lejekontrakt, hvilket er en væsentlig sikkerhed for dig som lejer. Hvis udlejeren giver udtryk for at den ikke er vigtig og/eller ikke lige har en ved hånden, kan du sende ham et link til BoligZonen.dks gratis digitale lejekontrakt

Sørg for at få aftaler på skrift

Udover lejekontrakten kan man godt aftale nogle småting hen ad vejen. Så længe de er mundtlige, kan du svært bevise dem senere, hvis det bliver aktuelt. Sørg derfor altid for at få jeres aftale bekræftet skriftligt f.eks. i form af en mail. 

Lad ikke udlejeren presse dig

Hvis udlejeren forsøger at presse dig til at underskrive lejekontrakten eller f.eks. overføre et depositum med det samme, kan det være et tegn på at noget er galt. 

Tjek om økonomien giver mening

Tjek om huslejen overholder de regler, som er gældende og ikke er helt ude af proportioner. Alle kommuner har et huslejenævn, som kan rådgive dig herom, hvor der sammenlignes med lignende boliger. Er huslejen væsentlig lavere end andre boliger i området, kan det antyde, at det er en falsk udlejer. 

Vi har nu været igennem en række punkter, som du forhåbentlig vil tage med dig videre i din boligsøgning. Hvis du vil læse mere om boligsøgning har vi et helt emne - Boligsøgning og Indflytning - som du kan dykke ned i og blive klogere på.