Lejebolig med have – hvad er reglerne?
Drømmer du om en lejebolig med have? Den mest oplagte lejebolig at søge efter i det tilfælde vil være et hus til leje eller rækkehus til leje. Ved en lejlighed hører der meget sjældent en have med, men du kan i nogle tilfælde få en baggård med græsplæne og planter, som du dog typisk skal dele med de andre beboere i ejendommen.
Må du foretage ændringer i haven?
Måske flytter du ind i en lejebolig, hvor du ikke er helt tilfreds med haven. Måske har du grønne fingre og kunne godt tænke dig at plante nogle bed eller blomster. Det er meget naturligt, at vi gerne vil gøre boligen og den tilhørende have til vores egen. Men må du egentlig ændre i haven?
Hvis ikke det fremgår af din lejekontrakt, hvad der må gøres i haven, så vil du først og fremmest altid skulle spørge din udlejer, om du må foretage ændringer i haven. Din udlejer skal godkende eventuelle ændringer. Ved fraflytning kan du blive bedt om at reetablere din lejebolig, som den så ud, da du flyttede ind. Derfor er det en god idé at forhøre dig med udlejer om, hvorvidt denne vil ønske de ændringer på sigt, du gerne vil lave i haven. Det ville være en skam, hvis du har plantet en masse bed og blomster, som så skal rives op senere hen.
Det er altså en god idé at tjekke efter i din lejekontrakt eller husorden. Her kan der også fremgå oplysninger, som du skal forholde dig til i forhold til haven, og også hvem der skal stå for vedligehold af haven, så som græsslåning og hækklipning. Hvis ikke udlejer ønsker nogen ændringer, må du leve med, at haven ser ud, som den gør. Det er selvfølgelig ulempen ved en lejebolig, men oftest vil de fleste udlejere være åbne over for forandringer, som jo som regel er til det bedre.
Forhør dig med afdelingsmødet
Er der tale om en Almen boligforening, skal du være opmærksom på, at det ofte vil være afdelingsmødet og ikke boligorganisationen, der har beslutningskompetencen og dermed kan godkende din forespørgsel. Beslutningerne skal fremgå af afdelingens råderetskatalog. Afdelingsmødet består af beboerne i ”afdelingen”, og der er valgt en afdelingsbestyrelse.
Det kan være, at du ønsker at plante en hæk i stedet for det hegn, der skiller din og naboens grund fra hinanden, og dermed skal det stå i råderetskataloget, hvorvidt det er tilladt eller ej. Du kan indsende dit forslag til det næste afdelingsmøde, hvor beboerne stemmer, om det kan tilføjes til råderetskataloget.
Hvis du har lavet råderetsarbejde, som kræver ekstra vedligeholdelse, er det dig, som lejer, der har lavet råderetsarbejdet, der skal betale for den ekstra vedligeholdelse. Det må ikke gå udover de andre lejere.
Måske ønsker alle beboere en forbedring af haven eller i boligen. Dette kan vedtagets kollektivt. Det kan for eksempel være forbedringer i boligen, der betales for via en huslejestigning.
Hvad kan du lave af ændringer i haven?
Hvis du får frit spil af din udlejer til at foretage ændringer, kan du begynde at drømme stort om din nye have. Det vigtigste, du skal huske, er, at det tager tid, før blomster og planter vokser op, så du kan nyde godt af dem. Derfor er det vigtigt at overveje, om du bliver boende i din lejebolig i noget tid, og om det kan betale sig at tage dig kærligt af haven.
Hvis du er i tvivl om, hvor længe du skal blive boende i din lejebolig, kan du lave nogle blomsterkasser og så urter, grøntsager eller blomster i, som du kan nyde godt af allerede året efter. Ellers skal du på udkig efter planter og buske, der vokser forholdsvist hurtigt.
Hvis du ved, at du gerne vil bo i din lejebolig i en del år, er det ideelt at pynte på haven. Du vil nyde meget godt af det i årene efter, og du kan nyde, at alting vokser op og blomstrer.