Topic: Boligsøgning og Indflytning

Lav den perfekte boligansøgning

Hvor vigtig er en god boligansøgning? Hvis man spørger udlejerne, så er den yderst vigtig – ja faktisk næsten altafgørende. Og det er sådan set lige meget om udlejeren får 100 eller 4 ansøgninger til sin lejebolig. Det vigtigste for udlejer er nemlig at få en god lejer ind. Det er derfor rigtig vigtigt for dig som lejer, at du skriver, ikke bare en god boligansøgning, men en perfekt boligansøgning. Den skal være kort, konkret og fortælle, hvorfor du skal være den kommende lejer i lejeboligen.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Last updated: 28. February 2024
Share article to a friend

I denne artikel vil vi tage dig igennem nogle steps, som du som lejer kan gøre og forholde dig til, når du skal lave din boligansøgning. Det vil lette hele processen for både dig og udlejeren. Og hvis der er en ting en udlejer godt kan lide, så er det at spare noget tid. Det er altså vigtigt at du får formidlet de vigtigste informationer om dig og hvorfor lejebolig og du er et godt ’match’. 

Hvis du skriver til en udlejer via BoligZonens beskedsystem, har udlejeren mulighed for at tjekke din profil ud. Hvis udlejeren kommer dertil, hvor han/hun gør det, er det fordi din boligansøgning har vakt deres interesse. På din profil kan du altså med fordel uddybe mere omkring dig selv og på den måde give udlejeren et endnu bedre indblik i hvem de potentielt får ind i deres lejebolig.

Det udlejerne kigger efter er en lejer, som giver så lidt besvær som muligt. Det kan godt lyde lidt hårdt, men for en udlejer er det vigtigt at vide, at han/hun ikke står og skal finde en ny lejer om et halvt eller helt år. Og så vil udlejeren gerne sikre sig, at den potentielle lejer ikke kommer til at få naboklager og betaler sin husleje til tiden. Du kan altså med fordel skrive i din boligansøgning, at du leder efter et hjem for de næste mange år, respekterer dine naboer og har styr på økonomien og kan betale din husleje til tiden.

I din boligsøgning vil du sandsynligvis støde på forskellige typer af udlejere. Nemlig den private udlejer og den professionelle udlejer. Det er ikke helt irrelevant ift. din boligansøgning hvem af disse to du skriver til. Til den professionelle udlejer vil vi anbefale, at din boligansøgning er kort og præcis, da der oftest ikke er tid til at læse lange boligansøgninger. Omvendt skal ansøgningen til den private udlejer ofte være lidt længere. Det er ofte fordi udlejeren udlejer sin egen bolig eller et værelse heri og derfor går mere op i hvilken lejer de får ind i deres bolig.

Nedenfor vil vi tage dig igennem nogle steps, så du er helt klædt på til at skrive den perfekte boligansøgning.

Step 1: Tænk på din boligsøgning som en jobansøgning

Ligesom når du søger et job, så er det ikke nok at skrive to sætninger og forvente at du kommer i betragtning til jobbet. Så sætninger som ”jeg er interesseret i boligen” eller ”hvornår kan jeg se boligen” holder ikke i byretten, hvis udlejeren skal tage dig seriøst.

Du skal derimod skrive en motiveret boligansøgning – ligesom du altid ville skrive en motiveret jobansøgning. Fortæl om dig selv eller jer, hvis I er flere. Nævn ting som er relevante for udlejeren og giver et indtryk af at du er en god og seriøs lejer. Det kan f.eks. være omkring job, civilstatus, kæledyr, om du ryger osv. 

Tænk på at udlejeren aldrig har mødt dig, men gerne vil danne sig et indtryk af dig. Det er svært på skrift, så du skal gøre dig umage.

Step 2: Dokumentér for dine betalingsmuligheder og evt. anbefalinger

Som vi har været inde på tidligere i artiklen, er et af de vigtigste parametre for udlejeren, at du kan betale din husleje.

Så vær på forkant og hav dokumentation for mulighed af betaling klar. Det giver udlejeren tryghed – både fordi han/hun kan se, at du kan betale, men også i form af, at du er en person med tjek på sagerne.

Hvis du har været lejer tidligere og enten har fået eller kan skaffe en anbefalingen herfra er det et kæmpe plus for udlejeren. Udlejeren ved dermed med sikkerhed, at du tidligere har været en god lejer og sandsynligvis vil være det igen.

Step 3: Undgå brug af klichéer

”Hvis du vælger mig som lejer, vil du opleve jeg er rolig, ansvarsfuld, pligtopfyldende og moden” – kan du selv lidt høre det? Det kan hurtigt virke meget upersonligt og noget, som enhver kunne skrive. Skriv i stedet hellere om situationer, hvor du rent faktisk har været pligtopfyldende, ansvarsfuld eller lignende. Det kunne f.eks. være at du blev i din gamle lejlighed indtil udlejeren havde fundet en ny lejer, fordi du ønskede at hjælpe ham/hende, så de ikke stod uden lejer i en periode.

Skriv noget, så udlejeren kan huske dig efter at have læst 47 andre boligansøgninger.

Step 4: Genbrug ikke boligansøgninger

Det er vigtigt, at du ikke sender den samme boligansøgning til flere forskellige udlejere. Det er let at spotte, hvis boligansøgningen ikke er skrevet præcis til den specifikke udlejer – og alene af den grund risikerer du at komme bagerst i køen.

Altså hvis du skal ansøge om fire forskellige boliger, skal du skrive fire forskellige boligansøgninger.

Step 5: Brug ikke tid på boliger, som ikke matcher dine kriterier

Inden du starter med at skrive din boligansøgning, så læs udlejerens boligannonce godt igennem. Du spilder nemlig både din egen og udlejerens tid, hvis du skriver, at du har jordens roligste pungrotte, når der i boligannoncen står, at husdyr ikke er tilladt. Hvis husdyr ikke er tilladt, og du gerne vil have dit kæledyr med dig, så skal du ikke skrive til den udlejer. Hvis du på forhånd har lavet et budget (hvis du ikke har, kan du læse en artikel herom her) og ved du har 6.750 kr. til husleje, så er der heller ikke nogen grund til at skrive til en udlejer, der udlejer en bolig til 7.500 kr. 

Udlejer kommer ikke til at ændre mening omkring husdyr eller beløbet på huslejen. Så sørg for, at udlejerens kriterier matcher dine, inden du skriver – ellers vil du uden tvivl blive valgt fra. 

Step 6: Ansøg altid på dine egne vegne

Vi ser oftere og oftere at f.eks. forældre skriver på vegne af deres børn. Lad vær med det. Det virker hverken seriøst eller som om den der skal bo i boligen er særlig ansvarlig. Vores erfaring siger, at den typer boligansøgninger meget hurtigt bliver sorteret fra af udlejerne.


Til sidst vil jeg slå et slag for, at du som boligsøgende bruger din sunde fornuft i din boligjagt. Under emnet Boligsøgning og Indflytning har vi skrevet en artikel om, hvordan du undgår at blive snydt af falske udlejere. Den vil jeg anbefale dig at læse inden du går i gang med din boligsøgning.