Topic: Boligsøgning og Indflytning

Hvordan finder man en roomie, og hvilke roomie regler er gode at have?

Mange oplever at få livslange venskaber med folk, de har boet med. Det giver et unikt bånd, fordi man kommer tæt på hinanden og deler hverdag. Men hvordan finder man den helt rigtige roomie, og hvilke roomie regler skal der til, for at opnå et velfungerende hjem? I denne artikel kan du læse om, hvordan du finder den rigtige roomie og få gode råd til at sikre jer, at I får en positiv oplevelse med at bo sammen.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Last updated: 10. November 2023
Share article to a friend

Find roomie 

Hvordan finder man en roomie? 

Hos BoligZonen kan du nemt og trygt finde et værelse til leje, udleje et værelse eller søge blandt boligsøgende, som leder efter en eller flere at bo sammen med. 

Søg efter værelse til leje

Leder du efter et værelse til leje hos andre, som har et eller flere ekstra værelser til rådighed, så se mere her, og indstil filtreringen af din søgning, så den passer til dine boligønsker. 

Udlej et værelse 

Det kan også være, at det er dig, der har en bolig, hvori du har et eller flere værelser, som du ønsker at leje ud til en roomie. Er det tilfældet så kan du enkelt og trygt oprette en boligannonce her.  

Læs også artiklen “Udlejning af værelse”, og bliv klogere på, hvordan værelsesudlejning foregår. 

Søg efter din kommende roomie - find hurtigt, enkelt og gratis en lejer

Har du et værelse, som du ønsker at udleje, men har du endnu ikke kunnet finde den rette roomie, så se her de boligsøgende, der har oprettet en boligsøgerannonce, og som leder efter netop dig at dele bolig med. 

De kan nemt sortere og søge blandt de mange boligsøgende, der har oprettet en boligsøgerannonce på BoligZonen, og tage direkte kontakt til dem, som matcher dine kriterier til en kommende roomie. 

Roomie regler - 10 gode råd til jer som roomies

Det er et fantastisk koncept at bo sammen med andre mennesker. For at sikre at det bliver en fantastisk oplevelse, er det også vigtigt at respektere hinandens grænser, forventningsafstemme og lære at tage hensyn. Det er sociale egenskaber, du lærer, som du kan bruge resten af livet. Vi kan ikke altid få det præcis, som vi gerne vil have det, og det øver man sig i sammen med en eller flere roomies. 

Forventningsafstemning giver jer en god start

Når I skal bo sammen, uanset om I kender hinanden på forhånd eller ej, er det vigtigt at tale om jeres forventninger inden. Forventer du, at køkkenet ser super flot ud til dagligt, men din roomie vil ikke tage opvasken hver dag, så opstår der hurtigt problemer. Eller vil du gerne have besøg ofte, men din roomie vil gerne have ro, så kan det også blive et problem mellem jer. Særligt hvis besøgene ofte ender ud i fest, og den anden skal tidligt op. 

Derfor er forventningsafstemning afgørende – også for jer der kender hinanden i forvejen. Det er sket, at venskaber er gået i stykker, fordi man flyttede sammen. Hvis I fornemmer, at I er for forskellige i jeres måde at bo på, er det bedre, at I ikke flytter sammen og risikerer jeres venskab. Ikke alle venskaber egner sig til at bo tæt sammen i en lejlighed. 

Ved at forventningsafstemme kan I spore jer ind på, om I matcher hinanden, og dermed kan blive gode roomies. Tal igennem med hinanden, hvad I forventer i forhold til rengøring, madlavning, besøg, fester, sociale aktiviteter sammen, og om man skal give hinanden besked om, hvor man er henne. 

Rengøringsskema med klare aftaler

Det er vigtigt at have faste aftaler om rengøring. Det er en af de årsager, der kan være til, at folk flytter fra hinanden. Download vores rengøringsskema og roomiekontrakt, så I kan holde hinanden oppe på, de aftaler I har lavet. Hvor ofte skal køkkenet gøres rent? Hvor ofte skal man gå ud med skraldet? 

Økonomien skal være i orden

Det er vigtigt at have økonomien i orden. I skal have en lejekontrakt, og det kan klart anbefales at lave en kontraktleje på, hvor meget der skal betales i indskud, hvad der skal købes fælles osv. Det er muligt at finde apps, hvor I kan holde styr på det. Det er vigtigt af aftale, om I skal deles om udgifter til rengøringsmidler, licens, forsikring osv. Selv om I er gode venner og stoler på hinanden, er det en god idé at have forholdene i orden. 

Kommunikation – sig tingene højt

Det er vigtigt at italesætte dine behov. Det er vigtigt at huske, at din roomie ikke kan læse dine tanker. Heller ikke selvom du måske tænker, at det er åbenlyst, at du er irriteret. Du bliver nødt til at sætte ord på, hvad der irriterer dig, eller hvad du har brug for. Det kan være en lukket dør, en krammer eller noget tredje. 

Gør noget godt for din roomie

Gør mod din roomie, som du ønsker, din roomie skal gøre mod dig. Hvis du ikke bryder dig om, at din roomie efterlader opvask, skal du heller ikke selv gøre det. Er du glad, når din roomie spørger, om du skal have noget med, når vedkommende skal handle? Så vil du sikkert også glæde din roomie ved selv at gøre det. Hvis du er i tvivl om noget, spørg endelig. Og husk altid at fejre din roomies fødselsdag og spørge, hvordan eksamen er gået osv. Uanset hvor lidt eller meget I kender hinanden, er det noget, man vil sætte pris på! 

Erstat det, du har brugt det sidste af

Har du brugt det sidste toiletpapir? Det sidste stykke bagepapir eller det sidste opvaskemiddel? Så er det dit ansvar at erstatte det. Der er ikke noget værre end at sætte sig på toilettet og opdage, at der ikke er mere toiletpapir. 

Roomie møde hver måned

Det kan være en rigtig god idé at sætte et roomie møde i kalenderen månedligt. Det møde kan sætte rammerne for at tale om, hvad der fungerer eller ikke fungerer, og forhåbentligt også bare være en aften I kan bruge sammen med noget godt mad. Det kan være rart at vide, at der er en fastsat aften, hvor du ved, det er okay, at du kan italesætte dine behov, og I kan få ordnet praktiske ting. 

Gør det til et hjem for alle

Hvis I har fællesarealer, er det vigtigt, at alle føler sig hjemme. Det kan være, at du har boet i lejligheden først, men nu besluttet dig at leje et værelse ud. Hvis din roomie spørger, om han eller hun må stille nogle ting i stuen, er det godt at være imødekommende. I skal begge føle jer hjemme, selvom det er din lejlighed. Der er ikke noget værre end at bo et sted, hvor man føler, man går på æggeskaller hele tiden. Vær åben over for at din roomie også kan sætte sig præg på lejligheden, nu du har valgt at dele den.

Vis hensyn!

Det giver måske sig selv, men vis hensyn til dem, du bor med. Lad være med at spille høj musik midt om natten eller tidligt om morgenen. Husk bud nr. 5. Du er ikke alene i verden – der bor andre i lejligheden! 

Brug tid sammen

Det er ikke alle, der har et særligt forhold til deres roomie. Det kommer også an på, hvor stort et socialt behov man har. Vi kan dog anbefale, at I bruger tid sammen, alt efter hvad jeres behov er. Det kan være super hyggeligt med brætspilsaftener, at se en serie sammen, pynte op til jul sammen eller lave mad sammen. Det er en unik mulighed for at lære et andet menneske at kende!

Er du blevet hooked, men mangler en roomie? Find roomie på BoligZonen, hvor du kan søge på et værelse til leje i den by, du gerne vil bo i.