Emne: Anden viden

Hvad koster det at flytte hjemmefra?

Skal du flytte hjemmefra? Du går en spændende tid i møde! Det kan være rart at vide, hvor meget du skal spare op til flytning og at flytte hjemmefra. Det er en god idé at lægge penge til side, og i denne artikel kan du få en fornemmelse af, hvor meget du skal spare op, og hvad du skal betale for.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 15. oktober 2024
Send artiklen til en ven

Husleje, depositum, forudbetalt leje, indflytningssyn

Der er nogle udgifter forbundet med at flytte ind og at bo på et værelse til leje eller i en lejlighed til leje, som er uundgåelige. Du skal for eksempel være klar på at betale depositum eller forudbetalt leje. Det kan variere en hel del og det kan derfor være svært at forberede sig på præcis, hvor meget du skal betale. Det er meget almindeligt at skulle lægge omkring 10-30.000 kr. Du kan blive klogere på depositum og forudbetalt leje i vores vidensunivers her. For eksempel er det godt at vide, at udlejer ikke må kræve mere end tre måneders husleje i forudbetalt leje. 

Alt efter hvor du skal bo, vil huslejen være forskellig. Hvis du skal bo i lejebolig i København, er det meget almindeligt at betale 6.500-12.000 kr. for en lejlighed, hvor det typisk vil koste 4.000-9.000 kr. for en lejlighed til leje i Horsens. Du kan tjekke boligpriserne på vores side, så du får en fornemmelse af, hvad du skal af med i det område, hvor du gerne vil bosætte dig. 

Husk, at du skal notere, hvis der er skader på lejligheden ved et indflytningssyn. Hvis ikke du ikke får gjort udlejer opmærksom på skaderne senest 14 dage efter du er flyttet ind, vil du kunne komme til at hæfte for skaderne. Du kan læse mere om indflytningssyn her

Aconto og andre faste udgifter

Aconto er de faste udgifter, du skal betale for; el, varme og vand. Det er vigtigt at tælle dem med i budgettet og at undersøge aconto budgettet, når du leder efter en lejlighed. Måske er lejligheden billig, men hvis den er gammel, kan det koste meget at varme den op. Det er derfor godt at være opmærksom på, hvordan forbruget skal afregnes, når du søger lejebolig. Ofte er el ikke regnet med i huslejen. 

Der findes også andre faste udgifter, som du skal betale for. Du vil sandsynligvis gerne have internet tilkoblet din lejlighed. Det behøver ikke være så dyrt, men er en udgift, du skal huske at budgettere til. Hvis du bor sammen med andre, kan I deles om den udgift. 

Derudover skal du betale for licens, mobilregning, tandlægebesøg osv. Det er en god idé at lave et budget, så du får et overblik over, hvad dine udgifter vil være vs. dine indtægter. 

Flytning

Det koster at flytte. Du kan vælge at gøre det på forskellige måder, men du kommer ikke udenom, at det vil koste noget at flytte dine ting fra et sted til et andet. Du kan leje en flyttebil eller en trailer. Nogle steder kan du leje en trailer gratis. Du kan også vælge den dyre løsning og betale for flyttemænd, som gør arbejdet for dig. Hvis du vælger den billige løsning med en gratis trailer, mor og fars bil og vennerne til at hjælpe, så koster det ikke så meget. Bare husk at kvittere med pizza og øl, når I er færdige med at flytte, så er alle glade. 

Forsikring

Når du skal flytte ud, skal du anskaffe dig en indboforsikring. Her bliver dit indbo forsikret i tilfælde af tyveri, brand eller lignende. Hvis du skal flytte sammen med en roomie, kan du tjekke, om den person har en indboforsikring. I det tilfælde vil den som regel dække hele husstanden. Nogle forsikringsselskaber dækker børn, op til de er 21, så måske dækker dine forældres forsikring dig lidt endnu. Gå på jagt og find den forsikring, der passer bedst til dig og dit behov. 

Møbler, køkkenting mv.

Har du alle de møbler, du skal bruge? Måske ikke. Det kan være, du skal investere i nye eller brugte møbler. Måske kan du få nogle møbler fra venner, familie eller købe dem billigt i en genbrugsforretning. Her finder du ganske fine møbler i god stand. Det kan også være, du gerne vil have dyre designermøbler – og ja, du kan nok selv lave regnestykket, men så bliver det en del dyrere at købe møbler. 

Der er også mange køkkenting, du skal have fat i, når du flytter ud. Måske flytter du sammen med andre, og I kan alle bidrage? Ellers kan du ønske dig køkkenting i gave eller købe det billigt i Ikea, hvis du vil spare penge. Der er køkkenting, der er ”nice to have” og køkkenting, der er ”need to have”. Du bliver nødt til at have en gryde, pande, glas, tallerkener, bestik og den slags ting. En røremaskine, en juicer eller blender kan du måske vente med, til du får flere penge senere i dit liv. 

Budget

Det er altid en god idé at lave et budget, når du skal flytte ud. På den måde kan du holde styr på, hvor meget du betaler fast om måneden, og hvad du ”må” bruge på caféer, take-away, at gå i byen eller andre lommepenge. Du sørger for, at du ikke ender i minus hver måned eller at måtte tage et lån. 

Uforudsete udgifter

Det er altid godt at sætte nogle penge af til uforudsete udgifter. Går din cykel i stykker? Har du fået hul i tanden og får en dyrere regning hos tandlægen? Det er den slags overraskelser, hvor det er rart at have penge på kontoen til netop at betale det. 

Regninger – betalingsservice

Du kan tilmelde dine faste regninger til betalingsservice. Det er smart, så du ikke selv skal huske på det. Du kan oprette en budgetkonto i banken, hvor pengene til regninger trækkes fra. Så har du et godt overblik også over de regninger, der kommer årligt. 

Gaver, højtider

Jul og fødselsdage – der er tidspunkter, hvor man skal bruge lidt flere penge end normalt. I december skal du måske budgettere med en gavepost, så du har råd til familiens julegaver. Hvis du er på spanden, kan du altid lave et gavekort til folk, hvor du inviterer dem til hjemmelavet mad, eller I kan tage på sheltertur eller noget andet, du kan betale for. 

Lån til at flytte hjemmefra

Det bedste er at undgå lån - i hvert fald de dyre af slagsen - ofte kaldet “kviklån”, som har en tårnhøj rente. Du skal betale renter og gebyrer af lån, hvilket gør det dyrere for dig i sidste ende. Det bedste lån, du kan tage, er et SU lån. Hvis du vælger at tage et SU lån, skal du lave en plan for, hvordan og hvornår du skal betale det tilbage. Lad være med at låne til lommepenge, men tag et SU lån, hvis du virkelig har brug for det til udgifter, du ikke kan undgå at skulle betale for. Nogle vælger at tage et SU lån i slutningen af deres studie og investere pengene. Når man får et fast arbejde, kan man forholdsvist hurtigt betale pengene tilbage igen. Men husk altid at tal med nogen om det og lån aldrig spontant. Det skal være velovervejet. 

Hvis du er studerende og har et arbejde ved siden af, skal du være opmærksom på, hvor meget du må tjene ved siden af SU. 

Få tips på nettet

Der findes masser af gode tips derude til, hvordan du kan spare, og hvad du skal betale for det ene og det andet. Vi håber, du blev klogere af vores guide, selvom det ikke er muligt at sige et fast beløb, du kommer til at betale for at flytte ud. Når du har fundet området, du vil bo i, kan du tjekke, hvad lejligheder i det område koster. Så er du allerede godt på vej. Dernæst kan du lave et ca. budget, så du får et godt overblik. 

Du kan også tjekke vores guide: 7 gode råd til dig som skal flytte hjemmefra