Emne: Anden viden

Bliv klogere på lån til indskud i en lejebolig

Når du skal flytte ind i en ny lejebolig, kan indskuddet være højt, og måske højere end du kan betale. Et indskud er typisk 3 måneders forudbetalt leje og 3 måneders leje i depositum. Beløbet må ikke være højere end dette, men det kan også godt være lavere. At betale 6 måneders husleje kan godt være lidt af en mundfuld.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 23. december 2023
Send artiklen til en ven

Med et lån til indskud kan det blive muligt for dig at flytte ind i den lejebolig, som du ønsker. Ikke alle kan betale tre måneders husleje på stedet udover depositum. 

Et indskudslån er et lån til dig, som mangler penge til at betale for indskuddet i den lejebolig, du skal flytte ind i. Det er ikke unormalt ikke at kunne betale sit indskud. Selvfølgelig skal du først gøre dig klart, om du kan betale huslejen, men hvis det handler om, at du ikke har de rede penge til indskuddet lige nu, kan et indskudslån være en idé. I dag er det svært at finde en lejebolig, så du vil naturligvis gerne sikre dig din lejebolig, så hurtigt som muligt, når du endelig har fået fingrene i en. 

Du kan læse mere om forudbetalt leje og depositum her.

Lån til indskud som privat lejer

Du kan i nogle tilfælde låne penge til indskud hos kommunen, hvis du flytter ind i en almen bolig, men ikke hvis du flytter ind i en bolig med privat udlejer. Lån til indskud i privat lejebolig skal derfor ske som et lån hos banken eller en anden låneudbyder. Det kan være en god idé at modtage tilbud fra flere udbydere, så du har noget at sammenligne med. 

Lån til indskud fra kommune

Hvis du ikke kan betale indskuddet til en almen bolig, kan du tage et indskudslån gennem kommunen. Du skal overholde nogle betingelser, før du kan optage lånet. 

  • Du kan søge om lånet, hvis du flytter i almen bolig, som er opført og taget i brug efter d. 1. april 1964
  • Din samlede husstands indkomst må ikke overstige 246.000 kr. om året, hvis du flytter i lejlighed
  • Din samlede husstands indkomst må maksimalt være 166.635 kr., hvis du flytter i et enkeltværelse

Hvis du opfylder de kriterier, kan du tage hele lånet hos kommunen og behøver ikke at tage lånet flere forskellige steder. Du behøver selvfølgelig ikke at tage lånet her, men det er billigere at tage lånet hos kommunen.

Lejebolig uden indskud

Det er meget sjældent, men det kan ske, at lejeboliger ikke har noget indskud. Her kan du opleve, at huslejen er lidt højere. Det er en fordel for dig, som ikke har et stort beløb at gøre med, når du flytter ind. Det er dog meget sjældent, at der ikke er indskud til en bolig. Vær opmærksom på at nogle foreninger ikke har indskud, men stiller en forsikringsgaranti eller lignende. 

Regler for indskud i lejebolig

Reglen er som sagt, at beløbet for indskuddet ikke må overstige seks måneders forudbetalt husleje, hvilket inkluderer både forudbetalt leje og depositum. 

I lejeloven er der ikke krav om, at udlejer skal opkræve forudbetalt leje eller depositum. Dog er der krav om, at forudbetalt leje ikke må overstige tre måneders forudbetalt leje, og det samme gælder for depositum.