Topic: Nyttig viden til hjemmet

Alt du skal vide om opsætning af gipsvægge 

Her finder du alt, der er at vide om gipsvægsopsætning.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Last updated: 19. April 2024
Share article to a friend

Nem guide til opsætning af gipsvæg

Hvis du har brug for at skabe et ekstra værelse med henblik på udlejning, er opsætning af en gipsvæg en god idé. Det er nemlig både hurtigt og ganske billigt at opsætte en skillevæg af gips. 

Det er det bl.a. fordi gips er et billigt materiale, og fordi man ikke behøver professionel hjælp til opsætningen. Hvis du følger vores simple guide, kan du ganske nemt selv opsætte din nye gipsvæg. 

Er det ikke dig, der ejer boligen, hvor væggen skal sættes op, bør du dog først undersøge, om du har lov til at lave ændringer i lejemålet. 

Hvis du er i tvivl omkring reglerne om udlejning, har vi skrevet denne artikel om emnet værelsesudlejning. Her kan du finde alt, hvad der er værd at vide, når det kommer til udlejning af værelser. 

Sådan opsætter du en gipsvæg

Før du går i gang med selve opsætningen, er der nogle få ting, du skal overveje. Alt efter skillevæggens formål, skal du overveje udseende, tykkelse og styrke. 

Hvis du gerne vil udleje værelset, kan det eksempelvis være en god idé at tænke på tykkelsen af skillevæggen, da du så kan mindske potentiel støj fra en ny lejer. 

Opsætning af gipsvæg trin-for-trin

Byg skelettet

Efter en obligatorisk og indledende rengøring, der sikrer en jævn og ren overflade, skal du afmærke, hvor på gulvet skillevæggen skal monteres. Mod de eksisterende gulve, vægge og lofter skal du bruge skumklædte stålprofiler, som væggen kan monteres på. 

Hvis stålprofilerne skal tilpasses i længden, kan du nemt klippe i dem med eksempelvis en pladesaks. Når stålprofilerne er tilpasset i længden, skal de fastgøres med skruer eller søm. 

Når selve rammen med stålprofiler er færdig, skal du montere skelettet med gipsstolper uden skum på bagsiden af pladerne. 

Isolering af gipsvæggen

Når du skal isolere gipsvæggen, anbefales det at bruge mineraluld. Det er nemlig det nemmeste materiale at arbejde med, når det kommer til isolering. Husk altid bruge handsker, maske og anden beskyttelse af din hud, da isoleringen godt kan forårsage svie og kløe ved kontakt. 

Når du skal montere selve isoleringen, skal du huske at tilskære den, så den passer til mellemrummet i stolperne. Det er vigtigt, at isoleringen ikke buler ud og presser på gipsen. 

Til tilskæringen bør du overveje at investere i en isoleringskniv. Det er en god idé, fordi en hobbykniv, som mange ellers ligger inde med, vil have svært ved at lave tilskæringen på en pæn måde.

Montering af gipsplader

Det er vigtigt at få styr på værktøjet, inden du går i gang med at montere gipspladerne. En hobbykniv, blyant, fukssvans, vaterpas og skruemaskine er et absolut must. 

Den første gipsplade skal have afskåret spartelkanten, hvilket kan gøres med en hobbykniv. Derefter kan du skrue gipspladerne fast i gipsstolperne, hvor det er vigtigt at overholde de gældende skrueafstande. Dem vil du altid kunne finde i monteringsvejledningen på den pågældende gipsplade. 

Spartling af gipsvæg

Gipsplader er ganske nemme at spartle, og derfor bør dette punkt ikke give koldsved eller bange anelser. Som udgangspunkt skal gipspladerne spartles over tre omgange, da selve spartelmassen synker, når den hærder ind. 

Du kan altid læse monteringsvejledningen og trin-for-trin guiden på den pågældende plade. 

Husk altid at gå skruehovederne efter, så de ikke stikker ud fra pladen, når du påbegynder spartlingen. 

Når spartelmassen er tørret, kan du slibe skillevæggen, således at den fremstår jævn og fast. 

Herefter er væggen klar til filt og derefter maling. 

Husk rengøringen

Opsætning af gipsvægge er som sådan ikke en proces, som sviner vildt meget. Men hvis værelset skal udlejes til en ny lejer, er det selvfølgelig vigtigt, at værelset fremstår rent. Hvis du mangler tips og trick til rengøring, har vi skrevet denne artikel med gode råd til en nem og effektiv rengøring.