Topic: Boligsøgning og Indflytning

Guide: Sikker boligsøgning

Lejemarkedet i Danmark er præget af stor efterspørgsel, og man skal som lejer være hurtig for at følge med, specielt for at få fingrene i drømmeboligen. Den store efterspørgsel gør også, at lejeboligmarkedet desværre tiltrækker svindlere. Når man som boligsøgende desperat leder et en lejebolig, kan tingene godt gå lidt for stærkt nogle gange, og man kan komme til at overse nogle vigtige tegn på svindel. Som lejer bør man derfor altid kigge tingene igennem en ekstra gang, og overveje om et tilbud måske er lidt for godt til at være sandt, inden man foretager sig yderligere. Der kan nemlig være svindlere, der udnytter de boligsøgende til at overføre penge for et lejemål, som de f.eks. ikke råder over. I denne artikel vil vi forsøge at klæde dig bedst muligt på, så du lettere kan spotte en svindler på lejeboligmarkedet. Nederst i artiklen finder du vores checkliste til en sikker boligsøgning.
Skrevet af vores interne jurist. Last updated: 8. November 2024
Share article to a friend

Hvordan laver du en sikker boligsøgning?

Stort set al snyd med lejeboliger sker på den måde, at svindleren lokker den kommende lejere/boligsøgende til at betale et indskud/depositum for en lejebolig, som lejerne bliver lovet de kan få. Som oftest sker det ved at den falske udlejer fortæller den kommende lejer, at de har fået rigtigt mange henvendelser, men at hvis den kommende lejer indbetaler indskuddet eller depositummet hurtigt, så er han/hun sikret at få lejeboligen. Det lover de så til så mange mennesker de kan, og når de så har fået pengene, så forsvinder de, og lejeboligen er ikke tilgængelig. 

Falske boligannoncer

Boligsvindlerne bruger falske boligannoncer til at lokke lejerne i deres fælde. Det sker enten ved oprettelse af annoncer der er opdigtede, men i nogle tilfælde også via annoncer til boliger der faktisk findes, men som den falske udlejer ikke ejer, eller har råderet over. Det er specielt den sidste metode, der kan være svær at gennemskue. For her kan personen ofte have adgang til, samt kendskab til, boligen. I meget sjældne tilfælde, kan den falske udlejer endda have skaffet sig mulighed for at fremvise en lejebolig, de ikke selv ejer, eller har lov til at udleje.

For at sikre os mod falske annoncer på vores boligportal, har BoligZonen medarbejdere til at godkende alle boligannoncer før de lægges online. Men selv for os, der har erfaring med det, kan det være svært at fange de mest professionelle svindlere.

Hvis du ser eller oplever noget på vores side, der virker mistænkeligt, beder vi dig derfor om at tage kontakt til vores kundeservice med det samme, så vi kan få lukket den falske udlejer og annoncen ned.

Sådan undgår du svindel med lejeboliger

Det bedste råd er at være skeptisk, når du ser det mindste, der virker mistænkeligt, og lyt til din mavefornemmelse. Hvis en boligannonce lyder for god til at være sand, eller du føler dig utryg, så er den det måske også og så bør du spørge ind til lejemålet hellere en ekstra gang for meget end for lidt, eller finde en anden lejebolig. 

Her er en liste af gode råd til dig der søger lejebolig:

Om betalinger

1. Betal aldrig noget til den potentielle udlejer før du har set lejeboligen, talt med udlejer og underskrevet lejeaftalen. Så simpelt er det, og det er det råd, der giver dig størst beskyttelse. Det gælder husleje, forudbetalt leje og depositum. Betal aldrig for at få lov til at se boligen.

2. Betal aldrig kontant. Sørg for at betale via din bank. Bankoverførsel kan spores og i nogle tilfælde tilbageføres. Din bank kan i nogle tilfælde også stille en bankgaranti, som er en garanti over for udlejer for, at du har pengene på din konto uden at du skal lave en egentlig overførsel.

3. Betal aldrig via udenlandske betalingsløsninger, som fx Western Union eller Transpact. Disse overførsler kan ikke altid spores eller tilbageføres. Ligeledes, hvis udlejer fortæller en historie om at de på nuværende tidspunkt er bosat i udlandet, og derfor har brug for at du betaler til en konto i f.eks. Spanien, så stop.

Sprog og kommunikation

4. Hvis udlejer snakker engelsk – eller i hvert fald ikke dansk, bor i udlandet eller har udenlandsk telefonnummer, så vær ekstra på vagt. Specielt hvis annoncen er skrevet på dansk eller gebrokkent dansk. 

5. Hvis du er i tvivl, om den person du er i kontakt med, faktisk er ejer af lejemålet, så check adressen på Boligejer eller Tinglysning Her kan du se, hvem den reelle ejer af en adresse er.

6. Vær på vagt, hvis du føler dig presset. Hvis udlejer fx vil have dig til at skrive under med det samme, eller på andre måder forsøger at presse dig til en hurtig beslutning.

Lejeloven og lejekontrakt

7. Tag dig tid til at sætte dig ind i lejeloven. Den ”nye” lejelov har en række forpligtelser for udlejer omkring indflytning, der er værd at have med. Vi har lavet en opsummering, du kan læse her.

8. Læs altid lejeaftalen grundigt igennem. Vær’ særlig opmærksom på lejekontraktens § 11, som indeholder de særlige vilkår. Sørg for at alt i har aftalt, specielt mundtligt, også er med i kontrakten.

Bonus Tip

A. Tjek huslejen. Vær opmærksom på, at der er regler for, hvor stor din husleje må være. Du kan altid rådføre dig om lejens størrelse hos Huslejenævnet i den kommune du bor i.

B. Vi hjælper altid! Hvis du er i tvivl, eller har mistanke om at en annonce er falsk, så kontakt vores kundeservice med det samme. 

Start din boligsøgning her.