Badeværelse

I denne artikel kan der læses om universet af badeværelser og udforske alt fra deres udformning og funktioner til praktiske overvejelser ved renovering eller nybygning. Fra historien bag badeværelsens udvikling til moderne trends og løsninger vil vi guide dig gennem alt, hvad du bør vide, når det kommer til dette essentielle rum i dit hjem. Uanset om du drømmer om et luksuriøst spa-lignende badeværelse eller skal jonglere med pladsen på et mindre badeværelse, vil denne artikel give dig inspiration, tips og praktisk vejledning til at skabe dit ideelle badeværelse.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Sebastian. Senest opdateret: 15. april 2024
Send artiklen til en ven

Badeværelse

Et badeværelse kan se meget forskelligt ud. Det kan være et toilet uden bad, men det kan også være et badeværelse med brusebad eller badekar. I dag er badeværelset blevet et vigtigt rum, hvor det førhen ikke blev prioriteret som noget særligt. I dag ønsker mange danskere et stort badeværelse, hvor der også er plads til opbevaring, måske vaskemaskine og tørretumbler, spejl, spabad eller lignende. I dag vil mange også ønske et fedt design på badeværelset, for selv dette rum ses som et opholdelsesrum. 

I dag ser vi også, at mange ejere ønsker to badeværelser, så familiemedlemmerne ikke skal stå i kø om morgenen. Dog findes der stadigvæk mange små badeværelser i København og Aarhus, som stammer fra tiden, hvor man havde toilet i gården, og derfor først senere har fået installeret det i selve boligen. Her skal man ofte tage bad hen over toilettet. 

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg vil lave nyt badeværelse?

Mange ønsker at forny eller lave deres badeværelse helt om. Du skal være opmærksom på prisen, da badeværelset er det dyreste rum at omlægge. Desuden er der nogle regler, du skal følge, når du vil lave badeværelset om. 

Badeværelset udsættes dagligt for vand og fugt, og derfor er det meget udsat. En utæthed kan forårsage stor skade. Derfor strammer man jævnligt op på regler for vådrum. Byggeloven har grundlæggende love vedrørende byggeri. Den skal sikre, at byggeri sker lovmæssigt i forhold til brand, sikkerhed og sundhed. Bygningsreglementet beskriver de overordnede krav og regler, som du skal forholde dig til. Her vil du finde regler angående:

 1. Placering af badeværelset og adgangskrav
 2. Indretning af badeværelse
 3. Krav til materialer og konstruktioner
 4. Krav til ventilation og indeklima

Når du vil bygge nyt eller lave om på badeværelset, skal du have byggetilladelse, hvis du bor i lejlighed. Det skal du ikke, hvis du bor i hus, medmindre du udvider det beboede areal. Det er altid en god idé at søge råd fra en byggerådgiver. 

Hvordan indretter jeg et lille badeværelse?

Det kan være udfordrende at indrette et lille badeværelse. Men hvis du ikke har mere plads at gøre med, må du optimere det, du har. Her følger et par gode råd til indretning af et lille badeværelse:

 1. Klap brusenichen sammen: Du kan vælge en bruseniche, der kan klappes sammen, så den ikke fylder, når du ikke er i bad. Det kan også være en god idé at vælge en bruseniche i klart glas, da man fornemmer hele rummet, når den er slået ud, og det kan gøre, at rummet føles større.
 2. Vælg en vask, der ikke er for dyb
 3. Placer skabe eller skuffer under vasken
 4. Få et klapsammen puslebord: Med et puslebord der kan klappes op af væggen, undgår du, at det skal fylde hele rummet.
 5. Få et spejl med skabsplads
 6. Indret badeværelset i lyse farver: Lyse farver får rummet til at virke større. Du kan også arbejde med belysningen, der kan have samme effekt. 
 7. Hæng hylder op under loftet

Selvom et badeværelse har sine begrænsninger, har det også mange muligheder. Du kan indrette badeværelset med små eller store fliser eller i andet materiale. Badeværelset skal gerne være funktionsdygtigt, men også et rart sted at opholde sig.