Boligforening

Opdag fordelene ved at vælge en boligforening som din næste boligudbyder! Fra lavere priser til større indflydelse og et stærkt fællesskab, der er mange fordele ved at bo i en boligforening. Lær mere om, hvad en boligforening er, og hvorfor det kan være det ideelle valg for dig.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 7. maj 2024
Send artiklen til en ven

Boligforening - hvad er det?

En boligforening opfører og administrerer boliger, som normalvis udlejes til medlemmerne af foreningen. Medlemmerne af boligforeningen vil være beboere. Boligforeninger administrerer boliger i selvstændige bebyggelser, hvor den enkelte afdeling er en økonomisk enhed. Boligforeninger kan også administrere almene boliger såsom ældreboliger eller ungdomsboliger. 

En boligforening vil udleje til blandt andet private personer, og boligforeningen vil have flere boliger til rådighed, som du kan finde på deres egne boligportaler eller hjemmesider. 

Hvorfor vælge en boligforening fremfor privat udlejning?

De senere år er efterspørgslen på boliger steget og dermed også prisen. Desværre ser man, at flere svindler ved privat udlejning. Når du lejer gennem en boligforening, er du sikret, at boligen er godkendt til beboelse, og kravene efterfølges med hensyn til husleje og huslejeændringer. Ofte vil lejeboliger have en ubegrænset lejeperiode, hvilket også er en fordel. 

Hvilke boliger er boligforeninger?

Boligforening dækker over flere ting. Boligforeninger er baseret på frivillige, der sammen stifter en forening, hvorimod et boligselskab er som regel etableret af kommunen eller organisationer og behøver ingen grundkapital. Men boligforening dækker både over andelsboliger, lejeboliger og almennyttige boliger. 

En almen boligforening forvalter almennyttige boliger. Her er der meget beboerindflydelse. Som beboer har du medbestemmelse og kan stille op til bestyrelsen. Ofte er boligerne billige, men man kan stå på venteliste længe, før man får en tilbudt. Du kan læse mere om almennyttige boliger her. 

Hvad kan fordelene være ved en boligforening?

Boligforeninger tilbyder ofte boliger til lavere priser sammenlignet med det private boligmarked. Ofte vil boligforeninger nemlig levere overkommelige boliger til medlemmerne i stedet for at centralisere sig mod at maksimere profit.

I en boligforening har du større chance for et fællesskab med trygge rammer. Du kommer nemmere til at kende din nabo, og ved generalforsamlinger kan du få indflydelse. Medlemmer af en boligforening har mulighed for at deltage i beslutninger om ejendommen.

En boligforening opfører og administrerer boliger, som normalvis udlejes til medlemmerne af foreningen

Boligforeninger vil have en hjemmeside, hvor du kan skrive dig op. Du kan også finde boliger fra boligforeninger hos BoligZonen.