Boligskat

Dyk ned i kompleksiteten af ​​boligbeskatning og forstå de nye regler, der påvirker boligejere i Danmark. Lær om ejendomsværdiskat og grundskyld, og få en forståelse af, hvordan disse skatter beregnes og påvirker dine økonomiske forpligtelser som boligejer. Opdag også, hvordan skatterabatter og skattelettelser kan beskytte din boligøkonomi i lyset af de nye skatteregler, og lær hvad du kan gøre, hvis din boligskat er uforholdsmæssigt høj.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Sebastian. Senest opdateret: 15. april 2024
Send artiklen til en ven

Boligskat - hvad betyder det?

Når du er boligejer, skal du betale 2 typer af boligskat. Dette er ejendomsværdiskat og grundskyld. Fra 1. januar 2024 fik vi nye boligskatter i Danmark. Dem, kan du læse mere om her. 

Hvad er ejendomsværdiskat?

Ejendomsværdiskat er skat af ejendommens værdi, dvs. grund og bygninger. Du skal betale ejendomsværdiskat, hvis du ejer en bolig, du selv bor i. 

For nogle boligejere er deres ejendomme steget så meget i værdi med den nye ejendomsvurdering, at skattelettelser ikke kan dække værdistigningen. Her vil en særlig skatterabat træde i kræft for boligejere, som bor i samme bolig som inden 2024. Fra 1. januar får nye ejere ikke skatterabat, men skal betale fuld skat. 

Hvad er grundskyld?

Grundskyld er skat af grundværdien, som den ville være, hvis der ikke var bygget på den (borger.dk). Skatterabatten gælder under samme vilkår som ved ejendomsværdiskatten. 

Fremover vil SKAT samle boligskatten, så grundskylden også flytter ind på forskudsopgørelsen. Førhen har man betalt til kommunen, hvor ejendommen ligger. Det bliver derfor en ny måde at betale på. I 2024 bliver satsen for grundskyld sat ned i alle kommuner, og den falder i gennemsnit fra 2,7 % til 0,74 %. Kommunen beregner din grundskyld. 

Hvordan beregnes boligskat?

Boligskat beregnes som en procentdel af den offentlige ejendomsvurdering. Inden man beregner, hvad skatten bliver, vil man fratrække 20 % af vurderingen som et forsigtighedsprincip. 

Får jeg skatterabat?

Hvis din boligskat stiger på grund af de nye skatteregler, kan du få skatterabat. Du vil dermed ikke skulle betale mere i boligskat i 2024 end med de tidligere regler. Rabatten er forskellen mellem det, du skal betale i 2024, og de du skulle have betalt med de tidligere regler. 

Hvad er ejendomsvurdering?

Ejendomsvurdering et statens vurdering af din boligs værdi. Vurderingsstyrelsen under Skatteforvaltningen foretager vurderingen. Ejendomsvurderingen består af ejendomsværdi og grundværdi, og det er de to typer af skat, du skal betale. 

Hvad gør jeg, hvis min boligskat er meget høj?

Du har mulighed for at låne til din betaling af stigninger i boligskatten. Du skal først tilbagebetale lånet, når du sælger boligen. Låneordningen er flyttet fra kommunen til staten pr. 1. januar 2024. Hvis du tidligere har lånt til din boligskat, skal du fortsat betale tilbage til kommunen. 

Hvad er de nye regler?

De nye regler trådte i kraft pr. 1. januar 2024. Reglerne skal sikre en mere opdateret ejendomsvurdering, da ejendomme vurderes løbende. Fremover skal boligejere modtage en ny ejendomsvurdering hver andet år. Denne skal være udgangspunktet for den regulerede boligskat den kommende periode. Skatterabatter og skattelettelser kan beskytte din boligøkonomi ved overgangen til de nye boligskatter. Du kan for eksempel indefryse dine lån.