Husfacade

Læs denne artikel og få styr på din boligs første indtryk - facaden. Udover at være det ydre udtryk af dit hjem, spiller husfacaden en afgørende rolle for dets tilstand og levetid. Fra traditionelle murstensfacader til moderne træ- eller fibercementfacader, har hvert materiale sine egne behov og muligheder for renovering. Lær, hvordan du kan forny din husfacade, forbedre dens æstetik og sikre dens langsigtede holdbarhed.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Sebastian. Senest opdateret: 16. maj 2024
Send artiklen til en ven

Husfacade - hvad betyder det?

Husfacaden er vigtig i forhold til det æstetiske udtryk på huset, men også for huset tilstand. Hvis der er revner i facaden, kan fugt trække ind i huset og få katastrofale følger. En facaderenovering kan give dit hus et nyt udtryk og forlænge husets levetid. 

En husfacade i Danmark er oftest lavet af mursten, men kan også være lavet af træ, fibercement eller gasbeton. Hvis du vil have renoveret din murstensfacade, skal du have fat på en murer. 

Hvordan fungerer renovering af husfacaden?

Facaden skal først renses for gammelt puds og maling, der måske er skallet af. En sandblæsning hjælper med netop dette. Muren skal også repareres. Det kan for eksempel være udfyldning af fugerne. Herefter vil facaden blive pudset op igen, hvis det er dit ønske. Det kan ske ved vandskuring, filtsning eller oppudsning. For at få et pænt udtryk kan du få facaden malet eller kalket. Ubehandlede, vandskurede og pudsede facader skal vente et år med at blive malet. Det er også muligt selv at male eller kalke. Du skal blot være sikker på, at du vælger den rigtige form for kalk eller maling. 

Spar på varmeregningen

Hvis du alligevel skal have renoveret din facade, kan du overveje at få udvendig isolering i samme omgang. Her vil boligens varmetab reduceres, særligt ved ældre huse, som har en ringe isolering. Hvis du får udvendig isolering, vil arbejdet foregår udendørs, og derfor vil du ikke opleve forstyrrelser indenfor i forbindelse med arbejdet. 

Tjek facaden for revner

Det er en god idé én gang årligt at tjekke din facade for revner samt sokkel og andre steder på huset. Her kan du komme en dyr renovering i forkøbet, hvis du opdager dem tidligt. Hvis du opdager revner, skal du holde øje med, om de udvikler sig. Hvis dette er tilfældet, skal du kontakte en ingeniør eller en anden kyndig, som kan hjælpe med at udbedre dem. Det er almindeligt, at et hus får revner, men det er vigtigt, at du tjekker, at de ikke udvikler sig, for det kan have alvorlige følger.