Lejlighed

Hvad definerer en lejlighed, og hvorfor er den så populær? Få et indblik i kendetegnene ved lejligheder samt variationen i deres udseende, størrelse og stil.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 17. april 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er en lejlighed?

En lejlighed er en boligtype, der normalvis er en del af et bygningskompleks med flere etager, hvor der i bygningen er opstillet flere separate boligenheder. Lejligheder er en meget almindelig boligform i tæt befolkede områder eller byområder. De kan være en populær boligmulighed, da deres beliggenhed i byområder giver god adgang til byens faciliteter samt arbejdspladser. Det er for mange populært at vælge denne boligtype, da de ofte kræver mindre vedligeholdelse end huse, villaer, rækkehuse mm.

Kendetegn ved lejligheder

Der er forskellige kendetegn ved lejligheder såsom deling af bygningen, hvor beboerne deler boligkomplekset, men har sin egen indgang til deres lejlighed. Der er ofte fælles faciliteter – dette kunne for eksempel være fællesvaskeri, parkeringspladser, have områder, gårdareal, tagterrasser, og nogle har sågar fælles swimmingpool og/eller fitnesscenter. 

Udseende, størrelse og stil

Bygningsfacaden på lejlighedskomplekser kan variere i udseende og stil. Det kan være alt fra ældre bygninger med arkitektoniske karakter til moderne højhuse. Lejlighederne varierer også i stil og størrelse og kan være alt fra en lille 1-værelses lejlighed på 35 m2 til kæmpestore lejligheder på mere end 200 m2.

Du kan finde en lejlighed gennem at stille dig i kø hos forskellige almene boligforeninger, kontakte boligforeninger direkte, kontakte selskaberne selv fx EDC, DEAS o.l., bruge en eller flere boligportaler herunder BoligZonen.

Det er svært at finde en lejlighed i København, da der er rift om boligerne. For den almene borger kan det være svært at være med på de høje priser, der er for boliger i København.

For at finde en lejlighed hurtigere, kan man i nogle kommuner, hvis man opfylder nogle bestemte kriterier, få hjælp. Disse kriterier kan være at du er studerende, at du er i et fast arbejde eller hvis du har brug for en bolig grundet separation eller brudt parforhold. Du skal undersøge i de enkelte kommuner, hvilke muligheder der er.

Står du i en boligsituation, hvor du har akut behov for en ny bolig, kan du henvende dig til din kommune. Din kommune kan nemlig henvise hver tredje eller fjerde ledige almene lejebolig.