Patriciervilla

Ved du hvad en patriciervilla er og hvor dens navn stammer fra? I følgende tekst kan du blive meget klogere på patriciervillaens historie, arkitektur samt læse mere om fordelene og ulemperne ved at vælge en patriciervilla som bolig.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 17. maj 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er en patriciervilla?

Denne hustype er en stor herskabelig villa, der blev bygget fra 1860 til 1930 og blev bygget til det bedre borgerskab i samfundet. De blev bygget som et symbol på magt og skulle demonstrere ejerens velstand, magt og betydning. Det var normalt, at de forskellige patriciervillaer blev tegnet af førende arkitekter, der var i landet. Her var der fokus på, at boligerne skulle være ekstravagante i både materialevalg, stil og størrelse. 

Hvor stammer navnet fra?

Patriciervillaen har fået sit navn efter ordet patricier, der stammer fra Romerriget. I det romerske imperium var en patricier en højtrangerende embedsmand, der havde en høj status. En patriciervilla er opkaldt efter en patricier for at afspejle den status, som disse boliger stilmæssigt sigtede efter.

Patriciervillaens arkitektur

Patriciervillaen er ofte mere enkel i arkitekturen og der vil være lige linjer og streng symmetri i huset. Husene er for det meste hvidpudset med et sort tegltag. De blev bygget i den historicistiske periode, hvilket indebar, at man genbrugte og blandede historiske elementer fra tidligere tiders arkitektur. Dette kunne for eksempel være barokken og klassicismen, den gotiske stil eller renæssancen.

Hvad kendetegner en patriciervilla – materialer og byggeteknik?

Patriciervillaen har forskellige kendetegn der blandt andet indebærer mange udsmykninger på bygningen, at inddækninger, tagrender og nedløbsrør af lavet af solide materialer herunder for eksempel kobber. Husene er ofte lavet med pudsede facader og er murede med mansardtag med sort- eller rødglaserede tegl. De er lavet i traditionelle og solide materialer, hvilket både gælder indvendigt og udvendigt.

En patriciervillas have

Haven var en vigtig del af patriciervillaen, da den var med til at vise magt og status. Derfor blev de tilhørende haver også arkitekttegnet ligesom husene selv.

Nogle patriciervillaer havde køkkenhaver og nyttehaver tilknyttet – disse var oftest gemt væk, da man ikke ønskede at de skulle være i fokus.

Haverne, der var i fokus, kunne enten være symmetriske eller anlagt som en lille park. Disse havde bløde linjer med små fine stier. Inspirationen til haverne var for det meste fra de engelske romantiske haveanlæg og det varierede i stil alt efter arkitekten der designede haven.

Fordele ved patriciervillaen

Smuk arkitektur

Patriciervillaerne er arkitektonisk smukke med mange fine detaljer, hvilket for mange kan være en charmerende boligmulighed.

Solide materialer og fine detaljer

De fleste patriciervillaer er opført i solide materialer og er arkitektonisk og håndværksmæssigt i høj kvalitet. Dette gør sig både gældende udvendigt og indvendigt i boligerne.

Rummelighed og plads

De forskellige patriciervillaer er ofte opført med store, lyse og højloftede rum, hvilket skaber rummelighed og plads i boligerne.

Ulemper ved patriciervillaen

Vedligeholdelse kan være dyr og tidskrævende

Selvom patriciervillaerne er opført med materialer af god kvalitet, kræver de stadig løbende vedligeholdelse. Især de mange særegne detaljer kan være dyrt at bevare. Vedligeholdelse af en patriciervilla kan derfor være dyr og tidskrævende, og det vil derfor være en ulempe for nogle, når de skal vælge deres bolig.

Rumfordeling

Da patriciervillaerne blev opført, var det en anden tid, og derfor er rumfordelingen oftest ikke optimal for nutidens ønsker og behov hos forskellige familier. Patriciervillaerne blev oftest opført med afsidesliggende køkkener, hvor mange i dag ønsker større køkkener eller køkken-alrum.

Renovering

Ønsker man at lave ændringer ved en renovering i en patriciervilla, kan det være en udfordring at holde den helstøbte og smukke helhed i boligen. Dette skyldes, at for mange ændringer kan have en negativ effekt på villaens stil og orden.