Anvisning

Drømmer du om en bolig, men er usikker på, hvordan du får anvist en? Lad os tage et kig på processen bag anvisning af boliger gennem kommunen. Fra at opfylde kriterier til at forstå din kommunes rolle i at tildele boliger. Denne artikel vil samtidig dykke ned i, hvad der kræves, og hvordan det forløber at anvist en bolig.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Sebastian. Senest opdateret: 22. april 2024
Send artiklen til en ven

Anvisning - hvad betyder det?

For at få anvist en bolig skal du opfylde forskellige kriterier. Disse kan variere fra kommune til kommune. Du skal dermed opsøge din kommune. Det er også dem, der afgør, hvorvidt du kan få anvist en bolig eller ej. Kommunen har anvisningsret til hver fjerde af de ledige almene familieboliger i Danmark, hvis den beslutter det. Kommunen kan også indgå aftale med boligorganisationer om at stille ledige familieboliger til rådighed ved løsning af påtrængende boligsociale opgaver. Kommunen vurderer, hvem af ansøgerne, der har det største behov for en bolig. Bemærk, at i udsatte boligområder gælder særlige regler for kommunal anvisning. 

Hvordan får jeg anvist en bolig af kommunen?

Først og fremmest skal du henvende dig til kommunen, hvor du må ansøge om en bolig. Kommunen vil vurdere, om den vil anvise dig eller ej. 

Hvilke krav skal jeg leve op til for at få anvist en bolig?

Dette vil variere fra kommune til kommune, men som eksempel kan vi tage udgangspunkt i Københavns kommune. Du skal umiddelbart have adresse i København, og du skal have psykiske, fysiske eller sociale udfordringer, der gør, at du har svært ved selv at finde en bolig. Du skal kunne indgå i et almindeligt boligmiljø, måske med støtte, og du skal dokumentere, at du har en indtægt. 

Kan jeg få boligstøtte i en anvist bolig?

Ja, du kan muligvis også få mere i boligstøtte end normalt, når du bor i en anvist bolig. Kommunen har godkendt dig til denne type bolig, og de anviser den bolig, du kan flytte ind i. Her kan du søge om boligstøtte. 

Hvor længe kan jeg bo i en anvist bolig?

Når du er blevet anvist en bolig, vil beboelsesretten normalvis være for en bestemt periode. Perioden vil variere afhængigt af kommunen og dennes vurdering.