Besigtigelse

Opdag, forhandl og træf informerede beslutninger med en grundig besigtigelse af din kommende bolig. Fra at identificere skjulte mangler til at forhandle om den rette pris - få alt at vide om, hvorfor en besigtigelse er afgørende for din boligkøbsproces.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 3. maj 2024
Send artiklen til en ven

Besigtigelse - hvad er det?

Besigtigelse er en gennemgang af en bolig inden køb. Her kan den interesserede inspicere boligen og eventuelle mangler, inden man tager den endelige købsbeslutning. Besigtigelsen laves med henblik på en samlet købsvurdering. Dette kan f.eks. bruges til at forhandle et nedslag i prisen. 

Her er det en god idé at rådføre sig med en professionel rådgiver, som kan hjælpe med at inspicere boligen. Der kan være problemer ved ejendommen, som du ikke opdager, eller uhensigtsmæssige ting ved ejendom, lokalplaner eller lignende. 

Hvorfor få en besigtigelse?

En besigtigelse er en grundig gennemgang af boligen inden et eventuelt køb. Besigtigelsen skal synliggøre mangler og fejl, som kan have indflydelse på, om du vil købe boligen eller ej og på den endelige pris. Medmindre du selv er håndværker eller har de faglige kompetencer, er det en god idé at rådføre dig med en uvildig rådgiver såsom en byggesagkyndig, så du er sikker på, at alt er taget i betragtning, inden du skal forhandle en pris. 

Efter en besigtigelse står du bedre stillet i handlen, fordi du er sikker på, at du får det, du betaler for. Du vil også blive opmærksom på, om der måske er ting ved ejendommen, der ændrer din beslutning. Måske kan det vise sig, at der er fugtskader i bygningen, og det kan komme til at koste dig mange penge, hvis du køber boligen. En tilstandsrapport vil se på synlige fejl, men der kan være ubehagelige overraskelser gemt alligevel. 

Som køber skal du huske på, at ejendomsmægler vil fokusere på de positive sider ved boligen. Derfor skal du forholde dig kritisk, når du besigtiger ejendommen. Ejendomsmægler kan forsøge at gøre fejl til bagateller, og her skal du som købe være opmærksom. Du skal derfor altid gennemgå boligen enten på egen hånd eller med en rådgiver eller byggesagkyndig.


En besigtigelse er en grundig gennemgang af boligen inden et eventuelt køb.

Ja. Hvis ikke du vil betale en uvildig rådgiver, skal du selv gennemgå boligen grundigt. Du kan få øje på ubehagelige overraskelser, som ikke står i tilstandsrapporten, eller som ejendomsmægler vil tale ned. Dette spiller ind på prisen og på din beslutning, hvorvidt du vil have boligen eller ej.