Ejendom

Hvad udgør egentlig en ejendom? Kort sagt er det et stykke land med tilhørende bygninger og faste installationer. Men hvad karakteriserer en fast ejendom? Og hvad kan den indeholde? Lad os udforske definitionen, prissætningen og forskellige typer af ejendomme, herunder lystejendomme, for at få et mere nuanceret billede af dette komplekse marked.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 14. maj 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er en ejendom?

Ordet ejendom betyder helt kort et grundstykke med eventuelle tilhørende bygninger og andre faste installationer.

Hvad er en fast ejendom?

Normalvis refererer ordet ejendom til en fast ejendom, et stykke jord (areal) eller en bygning med tilhørende jord, der ejes af en person, en virksomhed eller en enhed. Ordet er et juridisk begreb, som angiver retten til at eje og kontrollere en bygning eller et bestemt stykke jord. Denne ret indebærer, at ejeren må overføre det, bruge det, leje det ud eller sælge det. 

Hvad kan en fast ejendom være?

Hvad koster en ejendom?

En ejendom prissættes meget forskelligt ud fra grundstykket og de eventuelle tilhørende bygninger og andre faste installationer. Det er derfor vigtigt at sikre sig at prisen stemmer overens med værdisætningen af ejendommen.

Er en andelsbolig fast ejendom?

En andelsbolig er ikke betegnet som en fast ejendom sammenlignet med en ejerlejlighed eller et hus. Man vil som ejer af en andelsbolig ikke få et tinglyst skøde, men derimod udstedelse af et andelsbevis af foreningen.

Hvad er en lystejendom?

En lystejendom er kendt som en oftest fritliggende og charmerende bolig, der er eksklusiv og enestående. En lystejendom er kort sagt et hjem, der indeholder lidt udover det sædvanlige, som mange vil forbinde med idylliske rammer og drømme. Dette kan både være en ejendom på landet, hvor der er masser af jord og plads til dyr og natur, eller en liebhaverejendom med herregårdsstemning.

Fælles for de fleste lystejendomme er, at de ligger afsides og for sig selv og i mange tilfælde i et naturområde eller ved vandet.

En andelsbolig er ikke betegnet som en fast ejendom. Man vil som ejer af en andelsbolig få udstedt et andelsbevis af foreningen.

Det kommer an på lejligheden. En ejerlejlighed anses som en selvstændig fast ejendom, hvor en lejelejlighed ikke anses som en fast ejendom.

En ejerlejlighed anses som en selvstændig fast ejendom.

Der findes mange forskellige boligtyper. Du kan finde et overblik over dem på BoligZonen under vores opslagsværk.

Du kan finde oplysninger om ejendomme på BBR – Bygnings- og Boligregistret. BBR indeholder oplysninger om alle bygninger i Danmark.

15% reglen giver mulighed for, at overdrage fast ejendom til en værdiansættelse svarende til den seneste offentlige ejendomsvurdering plus/minus 15%. 15% reglen følger Værdiansættelsescirkulæret og er inden for gaveafgiftsmiljøet, hvilket blandt andet er fra forældre til børn, eller omvendt.