Sommerhus og fritidshus

Dyk ned i sommerens charme og fritidens fornøjelser med en nærmere undersøgelse af, hvad der definerer et sommerhus og dets rolle som et tilflugtssted fra hverdagens travlhed.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 14. maj 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et sommerhus og et fritidshus?

Et sommerhus er en form for fritidsbolig, som i de fleste tilfælde har beliggenhed uden for byområder, tæt på natur, kyststrækninger eller andre rekreative områder. Et sommerhus og et fritidshus er det samme og vil som regel blive brugt som afslapningssted i ferier og fritid, hvor det især i sommermånederne er populært at benytte boligen. Nogle personer bruger også deres sommerhus i weekender, til at komme væk fra deres travle hverdag.

Design og udseende af et sommerhus

Et sommerhus kan variere meget i størrelse, stil og komfortniveau og kan være alt fra en lille hytte til en større og mere moderne bolig. Nogle sommerhuse er udstyret med enkle faciliteter såsom køkken, badeværelse og sovepladser, hvor andre sommerhuse er udstyret med flere og langt mere luksuriøse faciliteter såsom jacuzzi, pools, opvarmning, moderne apparater mm.

Et sommerhus vil som oftest være en boligtype, hvor folk kommer for at slappe af og nyde naturen og udendørslivet. Mange finder det populært at lave udendørsaktiviteter såsom fiskeri, badning, vandreture eller nyde haven eller terrassen tilknyttet boligen.

Må du bo fast i et sommerhus?

Denne boligtype er ikke et helårshus og det har derfor en begrænsning på hvor meget du årligt må bo i boligen. Der er en hovedregel, der lyder, at du må bo i sommerhuset fra d. 01. marts til den 31. oktober. I vinterhalvåret lyder hovedreglen, at man maks må opholde sig i sommerhuset i 9 uger. Der er dog undtagelser til hovedreglen, hvis man har ejet sit sommerhus over et år og man tilhører en af følgende grupper: førtidspensionist, folkepensionist, efterlønsmodtager, modtager af fleksydelse eller hvis du er fyldt 60 år og er gået på pension.


Ja, et sommerhus og et fritidshus er det samme.

Du må som udgangspunkt ikke bo i et sommerhus hele året. Dog er der en undtagelse til reglen, hvis du opfylder nogle krav. Disse krav er bl.a. at du har ejet sommerhuset eller fritidshuset i mere end et år og du tilhører en af følgende grupper: førtidspensionist, folkepensionist, efterlønsmodtager, modtager af fleksydelse eller hvis du er fyldt 60 år og er gået på pension.