Bofællesskab

Udforsk, hvad et bofællesskab indebærer, fra struktur og størrelse til formål og værdier. Opdag fordelene, såsom økonomisk overkommelighed og socialt fællesskab, men vær også opmærksom på ulemperne, såsom manglende privatliv og behovet for at finde de rette bofæller. Drømmer du om at starte dit eget bofællesskab? Få nyttige råd og overvejelser her!
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 17. april 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et bofællesskab?

Et bofællesskab er, hvor en gruppe mennesker vælger at bo sammen, og man kan derfor kalde det en form for boligarrangement. Gruppen af mennesker der bor sammen i et bofællesskab, vil i de fleste tilfælde have deres egen bolig og dele fælles faciliteter, ansvar og ressourcer. Gruppen af mennesker kan variere og kan være både familier, ældre mennesker og enkeltpersoner.

Struktur og størrelse på bofællesskaber

Et bofællesskab kan variere i struktur og størrelse og kan for eksempel bestå af enkelte boligenheder i en bygning, hvor de forskellige beboere i bofællesskabet deler fælles faciliteter såsom køkken, toilet, stue, fællesvaskeri mm. Der findes også bofællesskaber som fungerer som små samfund, hvor de forskellige beboere deler mere end fælles faciliteter. Dette kunne være fælles ansvar for vedligeholdelse, deling af måltider og/eller andre opgaver i dagligdagen.

Formål for bofællesskaber

Der kan være forskellige formål for bofællesskaber, herunder at reducere ens omkostninger ved at bo i et bofællesskab til at ville skabe et socialt netværk med andre mennesker og derved opnå en følelse af fællesskab. Nogle bofællesskaber kan også være baseret på at leve mere bæredygtigt ved at dele ressourcer og derved reducere ens miljømæssige fodaftryk.

Værdier og interesser for bofællesskaber

Et bofællesskab kan være baseret på mange forskellige værdier og interesser alt efter dens beboere. Det kunne for eksempel være værdier og interesser som fællesskabsfølelse, økologi, aktiv livsstil mm. Disse værdier og interesser kan tilpasses de forskellige beboeres individuelle behov og ønsker. 

Fordele ved et bofællesskab

Der kan være mange fordele ved at vælge at bo i et bofællesskab. Man kan ved at bo i et bofællesskab reducere sine økonomiske omkostninger samtidig med at man også reducerer ens miljømæssige fodaftryk. Det er også en fordel for nogle, at man kan deles om fælles ansvar og vedligeholdelse, så man ikke står alene med vedligeholdelsen af eksempelvis ejendommen. For mange vil følelsen af at være en del af et fællesskab også være en fordel.

Ulemper ved et bofællesskab

Er du en person der ikke er glad for at bo sammen med andre og foretrækker dit eget selskab, kan det være en ulempe at vælge at bo i et bofællesskab. Har du brug for meget faste rammer, vil det også kunne blive en udfordring for dig at bo i et bofællesskab, da det hurtigt kan føles kaotisk.

Start dit eget bofællesskab

Når man skal starte sit eget bofællesskab, kan det være nødvendigt, at man slår sig sammen med andre og enten køber eller bygger boligerne selv. Der er flere ting der er vigtigt at gøre sig nogle tanker om, inden man starter sit eget bofællesskab op. En god måde at starte er at stille sig selv nedenstående spørgsmål:

  • Hvem ønsker du at starte et bofællesskab med?
  • Hvor skal det være geografisk?
  • Hvor meget kan du låne til projektet?
  • Hvilke muligheder er der ift. finansiering
  • Skal du bygge selv eller vælge allerede eksisterende boliger?
  • Hvad med foreningsdannelse og vedtægter?
  • Hvilken ejerform er at foretrække?
  • Skal I have ekstern rådgivning?

Hvordan det er at bo i et bofællesskab er forskelligt og afhænger af bofællesskabet man bor i. Man kan som udgangspunkt sige, at de fleste bofællesskaber på mange måder minder om et kollektiv.

Et bofællesskab minder om et minisamfund og det der karakteriserer et bofællesskab er, at man som beboer bor i sin egen bolig, men har fælles faciliteter og sammen står for ansvaret og vedligeholdelse af ejendommen.