Byhus

Hvad er et byhus og hvad kendetegner et byhus? I følgende tekst vil der blive gået i dybden med alt hvad der er værd at vide om et byhus lige fra arkitekturen til fordele og ulemper ved dette type hus.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 15. maj 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et byhus?

Et byhus er et type hus der blev bygget i årene 1800 til 1920 og blev for det meste bygget i store byer herunder nye villakvarterer som i denne tid opstod omkring København samt de store stationsbyer som voksede i takt med udbredelsen af jernbanen. I de større byer kunne byhusene have op til fire etager, hvor man i de mindre stationsbyer i provinsen byggede byhusene med en eller to etager.   

Byhusets arkitektur

For denne tid var det populært med den arkitektoniske stilart historicismen, som kendetegnes ved pompøse bygninger med træk fra forskellige historiske stilarter. Denne stilart prægede byhusene, som blev udsmykket med store gesimser, romerske statuer, græske søjler, blomsterranker og tårne.

Materialer og byggeteknik

Inspirationen til byhusenes arkitektur samt udtryk kom fra udlandet, men man valgte oftest at opføre de forskellige byhuse med danske materialer og byggeteknikker. Dette indebar materialer såsom træ, teglsten eller mursten. For at skabe detaljer og udsmykninger på byhusene varierede man murstenenes farver, former og mønstre.

Byhusene blev i de fleste tilfælde opført med flere etager og man udstyrede dem med dannebrogsvinduer med kitfals.

Fordele ved byhuset

Godt håndværk og holdbare materialer

De fleste byhuse er opført med holdbare materialer og er lavet med godt håndværk. Dette gør at de fleste byhuse er nogle gode holdbare bygninger. 

Lyse og store rum med højt til loftet

De forskellige byhuse har i de fleste tilfælde store, gode og lyse rum, hvilket skaber rummelighed i boligerne. De har store vinduespartier og der er ofte tre meter eller højere til loftet, hvilket gør det til en høj loftshøjde der er i boligerne.

Velskabte bygninger der er værd at bevare

Med de arkitektoniske briller på, vil man sige, at byhusene helt arkitektonisk er noget rod, hvis man kigger på stil. Men byhusene er opført med en gennemført og vellykket helhed, der gør husene velskabte. Byhusene er opført med udsmykninger der er af fin og smuk kvalitet og dette vil i de fleste tilfælde indebære, at bygningerne er værd at bevare.    

Ulemper ved byhuset

Vedligeholdelse kan være dyr

Grundet de mange fine og smukke udsmykninger og detaljer på bygningerne, kan det kræve en løbende vedligeholdelse, hvilket kan være dyrt. Ydermere kan det i nogle tilfælde kræve håndværkere med specifikke kundskaber der matcher vedligeholdelse og reparation af byhuset. Dette skyldes, at nogle byhuse blev bygget med tårne, specielle kviste, et spir eller andet, der i mange tilfælde kræver særlige kundskaber, hvis de skal vedligeholdes eller repareres.

Små køkkener der er gemt væk

Da husene blev bygget var det almindeligt at køkkenet var gemt væk i et fjernt hjørne af huset og ydermere blev de fleste køkkener ikke bygget særlig store. Hvis man ønsker et større køkken der er mere centralt placeret i boligen, kan det derfor kræve en renovering med sammenlægning af flere rum, hvilket hurtigt kan blive en dyr omgang.