Hus

Denne tekst udforsker definitionen af et hus og dets mange varianter, fra byhuse til moderne villaer. Vi ser på hvordan størrelse, design og materialer varierer med geografiske og kulturelle faktorer, og giver et overblik over forskellige hustyper.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 29. november 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et hus?

Et hus er kort sagt en fritstående bygning bygget til menneskelig beboelse. Huse kan variere i form, størrelse og design alt afhængig af geografiske, kulturelle og økonomiske faktorer. Andre rammebetingelser for denne variation kan være brugsbehov, klima, teknologi, æstetiske idealer og materialetilgang.

Et hus vil typisk bestå af vægge, vinduer, døre og et tag, der er med til at give beskyttelse mod forskellige vejrforhold for husets beboere. Der er mange forskellige materialer huse kan være bygget i, såsom mursten, træ, metal og beton. I et hus er der ofte flere rum med forskellige funktioner herunder et køkken, et eller flere soveværelser, en eller flere stuer, badeværelser mm.

Hvor mange hustyper findes der?

Der findes mange forskellige hustyper og nedenfor ses et overblik over de mange forskellige hustyper:

  1. Byhuset
  2. Landhuset
  3. Patriciervillaen
  4. Murermestervillaen
  5. Funkisvillaen
  6. Bungalowen
  7. Den modernistiske villa
  8. Den funktionelle villa
  9. Statslånshuset
  10. 1950'ernes murermestervilla
  11. Typehuset 1960-1980
  12. Nye huse fra 1990érne og frem

En hurtig og nem måde at finde ud af, hvor meget du kan købe hus for, er at bruge tommelfingerreglen, som er at tage din årlige husstandsindkomst før skat og gange den med 4, som er gældsfaktoren. Har du for eksempel en årlig husstandsindkomst før skat på 500.000 kr., kan du købe en bolig for 2.000.000 kr.

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget man kan låne til huskøb. Det kommer an på indkomst og hvor meget man kan ligge i udbetaling. Man kan finde flere lånberegnere på nettet, som kan give et godt indblik i, hvor meget man ca. kan låne til et huskøb.

Hvad det koster at bygge et hus varierer og der findes ikke et entydigt svar, da det kommer an på hvilket hus du skal bygge, hvilke materialer du vælger m.m.

Inden for parcelhus- eller sommerhusreglen giver lovgivningen ikke et klart svar på, hvor længe ejeren skal bo i boligen for at opnå skattefritagelse efter parcelhusreglen.