Landhus

Ved du hvad et landhus er og hvad der kendetegner et landhus? I følgende tekst vil vi gå i dybden med hvad der kendetegner et landhus og dets udvikling fra dets oprindelse i 1700-tallet til 1950.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 17. maj 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et landhus?

Et landhus er et bondehus, der blev bygget på landet fra 1700 til 1950 og var den mest almindelige boligform for danskerne frem til midten af 1800-tallet. Der er stor variation mellem de forskellige landhuse, herunder både i udtryk, valg af materialer og form.

Hvad kendetegner et landhus?

Landhuset har flere forskellige kendetegn herunder et sorttjæret bindingsværk, et stråtag og kalkede facader. Ydermere vil der ofte være pikstensplanlægning på gårdspladsen. De senere landhuse, der blev bygget efter 1800-tallet, ser anderledes ud og har ofte et tegltag og er bygget med murstensvægge.

Der var forskel på landhusene som blev opført af mere velstillede familier i forhold til de mere fattige familier. Det var normalt, at de mere velstillede familier fik deres landhuse bygget med flere længer, stalde og udhuse. De ville have deres redskaber opbevaret her samt deres dyr og deres foder. Modsat opførte de fattigere familier landhuse, der bestod af én samlet længe. I denne længe ville både familien og deres dyr bo, hvor familien ville bo i den ene ende af huset og deres dyr i den anden. 

Landhusets arkitektur

Landhuset har varieret meget gennem tiden, og fra midten af 1800-tallet havde det et skifte med højere til loftet samt at blive opført i et større areal. De senere landhuse der er blevet opført har også fået en 1. sal, hvor det tidligere havde været normalt at opføre landhusene som 1-plans huse. På disse 1. sale blev der bygget kamre, værelser og flere stuer.

Materialer og byggeteknik

Det var almindeligt i den tid hvor landhusene blev opført, at det var lokale håndværkere og arbejdsmænd der opførte husene. Der var ikke gjort de store tanker omkring arkitektur og stil. Samtidig blev der med de tidlige landhuse udelukkende brugt materialer der var at finde i lokalområdet, hvilket kommer til udtryk gennem den store variation der findes i byggematerialer hos de tidlige landhuse.

Have, prydhave og gårdsplads

De fleste landhuse havde en tilhørende have, der var funktionel og lille. Den blev for det meste brugt som frugt- og/eller køkkenhave. Ydermere ville de fleste landhuse have en prydhave, som var til for at skabe en pæn ankomst til huset. En gårdsplads var også at finde i de fleste landhuse og den var ofte lavet med stenbelægning.

Fordele ved landhuset

Charme, sjæl og beliggenhed på landet

De gamle landhuse har en vis charme og sjæl. Kombinationen med deres charme, sjæl og oftest beliggenhed på landet, er for mange mennesker en tiltrækkende boligmulighed.

Mange muligheder

Mange landhuse har tilhørende stalde og lader, hvilket giver mulighed for at kunne udnytte pladsen til ens specifikke behov alt fra hestehold til en stor hjemmearbejdsplads. Dette er for mange mennesker en tiltalende boligmulighed, fordi der er så mange muligheder, og sørger man for at vedligeholde landhuset, kan det holde i meget lang tid uden problemer.

Ulemper ved landhuset

Vedligeholdelse

Et gammelt landhus kræver løbende vedligeholdelse, hvilket kan indebære maling af vinduer og bindingsværk, kalkning af bygningen, vedligeholdelse af tag herunder hvis huset for eksempel har stråtag.

Renovering

Da landhusene blev opført, blev de fleste huse bygget med små og skæve rum og de blev ydermere opført med en lav loftshøjde. Skal man modernisere landhusene og gøre dem større og mere rummelige, kræver det, at man graver ud samt sammenlægger et eller flere rum. Dette kan være en større og mere omfattende renovering, hvilket for nogle kan være en ulempe. Ydermere skal man have for øje, at nogle landhuse er fredet eller bevaringsværdige, hvilket betyder, at der kan være begrænsninger for mulighederne hvis man vil lave ændringer på huset.

De rigtige materialer

Grundet landhusenes alder, kan det kræve tid og energi at sætte sig ind i hvilke materialer der skal bruges ved vedligeholdelse. Det er heller ikke altid tilfældet, at de givne materialer, der skal bruges, kan købes i det nærmeste byggemarked. Det kan derfor være en ulempe for nogle, at det kræver tid og energi at sætte sig ind i vedligeholdelse og materialer.

El, vand og varme

Landhusene blev ved deres opførsel ikke installeret med el, vand og varme. Disse er blevet installeret senere hen og nogle gange af flere omgange, hvilket betyder, at disse installationer kan være lavet mangelfuldt og i ringe kvalitet. Det kan derfor være en ulempe, hvis et landhus har mangelfulde installationer af el, vand og varme.

Isolering

Landhusene blev i deres oprindelse ikke bygget med den bedste isolering, hvilket betyder, at det kræver grundighed og viden at isolere et gammelt landhus. Det er især vigtigt for at undgå råd- og svampeskader.