Elafgift

I denne artikel vil vi udforske begrebet elafgift og dets betydning for din elregning. Vi vil se nærmere på, hvordan elafgiften er fastsat, hvorfor den blev indført, og hvordan den påvirker din økonomi som forbruger. Derudover vil vi se på mulighederne for at reducere elafgiften og give dig tips til at optimere dit elforbrug for at spare penge på din elregning. Med denne viden vil du være bedre rustet til at forstå og håndtere omkostningerne ved elektricitet i din husholdning.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Sebastian. Senest opdateret: 15. april 2024
Send artiklen til en ven

Elafgift - hvad er det?

Elafgift er en del af din elregning, som går til staten. Elafgiften dækker omkring 25 %, og dette ændrer sig ikke, uanset hvilken el leverandør du har. Afgiften er bestemt ved lov. 

Afgiften blev indført i ønsket om, at folk ville bruge mindre el og dermed belaste klimaet mindre. Vi har afgifter på mange varer, og el er altså ikke en undtagelse. 

Er det muligt at få reduceret sin elafgift?

For at få reduceret elafgiften skal du opfylde en række kriterier. Ofte gælder det, at hvis du er privatkunde med elforbrug på over 4000 kWh, har du mulighed for nedsat elafgift. 

Det kan også være muligt at få tilskud til elregningen. Her skal du søge hos din kommune, som vil vurdere, om du er berettiget til støtte. 

Hvordan betaler jeg elafgift?

Du betaler automatisk elafgift, når du betaler for el. På din elregning kan du se, hvor meget du betaler i elafgift. Du får elregningen fra din el-leverandør. 

Hvad koster elafgift?

3044 kr. er elafgiften for en almindelig husstand på 2 voksne og 2 børn med et elforbrug på 4000 kWh. I 2024 steg elafgiften en smule fra 69,7 øre pr. kWh til 76,1 øre pr. kWh. 

For at spare penge på el er det en god idé at bruge el, når den er billigst. Prisen på strøm varierer en del på forskellige tidspunkter og dage. Der kan være stor forskel på, hvornår du sætter opvaskemaskinen i gang. Derfor kan det anbefales at holde øje med, hvornår el er billigt. Du kan læse mere her om, hvordan du kan spare på strømmen.