Handicapbolig

Handicapboliger udgør en særlig kategori af boliger designet med det formål at imødekomme behovene hos personer med nedsat mobilitet, handicap eller andre udfordringer. Men hvad karakteriserer egentlig en handicapbolig, og hvordan adskiller den sig fra konventionelle boliger?
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 22. april 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er en handicapbolig?

Handicapboliger kan variere, men har en masse fællestræk som kunne være adgangsrampe eller elevatorer for personer der sidder i kørestol eller som har nedsat mobilitet. Disse boliger har ofte bredere døråbninger samt korridorer, for herved at kunne sikre lettere passage for kørestolsbrugere. Der vil ofte være tilgængelige badeværelser, der kan inkludere hjælpemidler såsom støttegreb, håndtag, brusestole mm. I køkken og badeværelser vil der for det meste være nedsat skabe for lettere tilgængelighed. Modsat vil toiletter og håndvaske være hævede, også for lettere brug. Opholdsområder og soveværelser vil som udgangspunkt være mere rummelige for at være lettilgængelige. En handicapbolig kan også have specielle alarmer og advarselsanordninger for at imødekomme mennesker der lider af synsproblemer eller høretab.

Handicapboliger kan være tilgængelige gennem offentlige boligprogrammer eller gennem det private boligmarked.

For at få en handicapbolig skal du have et handicap. Dette kunne være et varigt nedsat fysisk funktionsniveau, have svært ved at færdes i boligen, have behov for mobilitetshjælpemidler mm.

Det er kommunen, der afgør, om du kan få tildelt en handicapbolig. Du skal derfor kontakte din kommune, du bor i om mulighed for en handicapbolig.