Aconto

I denne tekst kan du læse om begrebet "aconto" og hvorfor det anvendes, især i forbindelse med betaling af ydelser som vand-, el- og varmeforbrug samt husleje. Du vil lære, hvad aconto indebærer, hvorfor det er nyttigt, og hvordan acontobeløb typisk fastsættes. Uanset om du er lejer, boligejer eller bare ønsker at forstå mere om betalingsmetoder og forbrugsregulering, vil denne tekst give dig en grundlæggende indsigt i brugen af aconto.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Sebastian. Senest opdateret: 12. april 2024
Send artiklen til en ven

Aconto - hvad betyder det?

Aconto er en afregningsmetode. Det betyder at betale på forskud. Du betaler et fast beløb, som senere modregnes det, du betaler for et helt år. I slutningen af året vil det endelige regnskab opgøres, og her skal du enten betale mere eller have penge tilbage, hvis beløbet ikke svarer helt overens med det, du allerede har betalt.  

Hvorfor bruger man aconto?

Aconto er en brugbar metode, når det ikke er sikkert, hvor meget du skal betale for en ydelse. Ofte drejer det sig om vandforbrug, elforbrug eller eventuelt varmeforbrug hos en lejer. Dit forbrug vil sandsynligvis svinge fra måned til måned. Man bruger aconto, så du som lejer undgår at betale hele beløbet sidst på året. På den måde bliver betalingen til dels fordelt udover året. 

Tilfældet kan også være, at du skal betale din husleje aconto. Dette vil oftest være, fordi vand, varme og elektricitet er inkluderet i huslejen. 

Hvordan ved jeg, hvor meget jeg skal betale i aconto?

Acontobeløbet er ikke tilfældigt. Det er et skøn ud fra dit forbrug. Husk altid, at dette ikke er det endelige beløb, men dette fastsættes i slutningen af året. Forbruget er fastsat ud fra tidligere års forbrug. Hvis du ikke har boet i lejligheden før, kan det være, du vil opleve, at du bruger mere eller mindre el og vand end den tidligere lejer. Derfor kan det være, at aconto er sat højt eller lavt i forhold til dit forbrug. Du kan læse mere om el- og vandregnskab her

Aconto er en måde at betale på forskud. Du betaler et fast beløb, som i slutningen af året modregnes. Aconto bruges oftest i forbindelse med el-, varme- og vandforbrug.

Oftest vil du modtage en regning månedligt eller kvartalsvist. Her kan du se det skøn, som du skal betale. Dit forbrug kan dog være højere eller lavere, derfor kan det være en god idé selv at følge med, hvis du har den mulighed. Det kan for eksempel være på en app, hvor du kan se, hvor meget el du bruger pr. dag.