Ungdomsbolig

Opdag verdenen af ungdomsboliger! Hvad kræves der for at kvalificere sig til en? Hvad er fordelene? Dyk ned i denne guide og lær alt om ungdomsboliger - dit springbræt til uafhængighed og fællesskab.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 14. november 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er en ungdomsbolig?

En ungdomsbolig er beregnet til unge mennesker typisk i alderen 18-30 år, som er under uddannelse og er omfattet af loven ”Lov om støttede private ungdomsboliger”. Denne lov har til formål at fremme etablering af private ungdomsboliger til udlejning til unge uddannelsessøgende, herunder til udenlandske udvekslingsstuderende, i områder med stor koncentration af større uddannelsesinstitutioner. 

Pris, størrelse og faciliteter

En ungdomsbolig vil i de fleste tilfælde være overkommelig i pris og kan variere i størrelse og have forskellige faciliteter tilknyttet herunder fælles faciliteter. I mange tilfælde vil en ungdomsbolig være et lejlighedskompleks, hvor hver ungdomsbolig er bestående af et eller flere værelser samt køkken og badeværelse

Hvad kræver det at komme i betragtning til en ungdomsbolig?

For at komme i betragtning til en ungdomsbolig, skal du kunne dokumentere at du er under uddannelse, fx studerende på et universitet, have en elevplads, være trainee osv. Kan du ikke dokumentere dette, vil du ikke kunne tildeles en ungdomsbolig. 

Med almene ungdomsboliger skal der ifølge loven tages hensyn til, hvordan vedkommendes situation ser ud i forhold til uddannelse, økonomi, og sociale forhold. Der er dog visse ungdomsboliger, som bliver stillet til rådighed for unge, som ikke er under uddannelse.

Fordele ved at bo i en ungdomsbolig

Der er flere forskellige fordele ved at bo i en ungdomsbolig. Der er den økonomiske fordel, da ungdomsboliger oftest kan lejes til en overkommelig pris, der imødekommer unge mennesker der ikke har de største økonomiske ressourcer. En anden fordel er det sociale aspekt, hvor der er mulighed for at træde ind i et socialt fællesskab med madklubber og andre sociale arrangementer. Det er gratis at skrive sig op til alle ungdomsboliger. 

Ungdoms- og studieboliger er næsten det samme. Ungdomsboliger har dog ofte en øvre grænse for alderen på lejeren – det kan dog variere fra boligorganisation til boligorganisation.

Du skal henvende dig til den kommune, du bor i – de fleste kommuner administrerer selv deres egne ventelister.

Forskellen på en ungdomsbolig og et kollegie er, at du i en ungdomsbolig ofte vil have lidt mere plads og at de er mere private end kollegierne. Det vil ofte være sværere at blive tildelt en ungdomsbolig.