Skal du flytte hjemmefra for første gang?
BoligZonen har 7 tips til lige præcis dig.
Inden vi tager dig igennem vores 7 tips til dig, der skal flytte hjemmefra første gang, er der et par ting, du allerede nu kan begynde at tænke over. For hvor vil du gerne bo i den by, du flytter til? Flytter du f.eks. fra en mindre by og til en af de større studiebyer, kender du nok ikke alle områder af byen. Her har vi lavet et par artikler, som tager dig igennem de forskellige områder af København, Aarhus, Aalborg og Odense. Når du kommer dertil, så læs dem igennem for at danne dig et overblik – det vil gøre din søgning mere præcis, så du ved hvor du leder efter en bolig henne.
I de to største byer København og Aarhus er der helt velkendt boligmangel. Det kan være en udfordring, hvis du forelsker dig i et populært område. Derfor kan du måske med fordel lave en prioriteret rækkefølge af områder, så du ikke skal starte helt forfra, hvis du ikke kan få en bolig i det første område. Der er jo ingen der siger, du skal bo i den første bolig for evigt – når du er mere etableret i din nye by og fået dig et netværk, er det ofte lettere at finde en bolig. Så måske du kan være heldig og finde en bolig i dit første prioritetsområde senere.
Til sidst er det super vigtigt, at du skriver en GOD boligansøgning. De fleste udlejere kigger meget på ansøgningen, da det værste for en udlejer, er en dårlig lejer. De vil gerne vide, at den lejer de får ind har styr på deres ting og behandler deres bolig godt. Hvis du vil have et par fif til hvordan sådan en ansøgning kan se ud og hvad den kan indeholde, kan du læse vores artikel herom; Lav den perfekte boligansøgning.
Nå, tilbage til det, du kom for at læse om – 7 tips til dig, der skal flytte hjemmefra for første gang. De 7 tips vi vil tage dig igennem handler om budget, planlægning, en masse formelle ting, forsikringer, plads til fornøjelse og det at skabe et netværk.
1. Lav et budget – for hvad koster det egentlig at flytte hjemmefra?
Med et budget vil det være langt lettere for dig at finde ud af, hvilke boliger der er realistiske for dig og på den måde får du den mest konstruktive boligsøgning. Som du sikkert ved, er det vigtigt ikke at bruge flere penge, end du får ind på kontoen, så det første du skal finde ud af, er at danne dig et overblik over din kommende økonomi. På den måde kan du sammenligne din forventede indkomst med dine faste udgifter.
Hvis du sidder og allerede nu ikke helt ved hvad du skal stille op med ”kommende økonomi og faste udgifter” vil vi anbefale, at du laver det sammen med en, som har prøvet det før. Der er nemlig mange ting, som du sandsynligvis ikke kender til.
Underskud kan i dagens Danmark koste halvdyrt i renter og gebyrer, så du gør dig selv en tjeneste ved at have styr på dit budget inden du flytter hjemmefra. For - uden at vide det - tror vi gerne, at du vil have plads til spas og sjov, når husleje, forsikringer, mad og studiebøgerne er betalt.
I budgettet skal du regne med de faste udgifter. Og hvad er de så? Det handler om nedenstående ting, som du skal finde ud af hvad koster på forhånd. Derudover skal de bestilles og købes inden du flytter ind i din nye bolig. Så du kan ligeså godt gå i gang med at indhente tilbud og priser.
Til sidst er der dit privatforbrug. Det er en god ide at give dig selv et beløb hver måned, så du ved, hvor meget du har at gøre med, når det kommer til caféture, tøj og byture.
Derudover er det også en god ide at lægge et fast beløb til side hver måned, som du kan tage af hvis der opstår uventede omkostninger. For det kan være svært at finde 3-4000 kr. til en ny cykel, hvis uheldet er ude og nogle stjæler din cykel. På den konto kan du også spare op til rejser, hvis det er noget du gør dig i.
Flytningen
Det var de faste udgifter. Men vi er ikke helt færdig endnu, for der er jo også selve flytningen. Og det er ikke altid en billig fornøjelse, og en ting, som folk ofte glemmer, når du skal flytte hjemmefra for første gang.
Her skal du huske på, at du flytter fra et værelse hos dine forældre til noget der sandsynligvis er større. Du skal derfor have råd til at købe alt fra køkkenting, en ny sofa og meget meget mere. Hvis du vil læse lidt om en evt. huskeliste, når du flytter hjemmefra, kan du læse vores artikel; Tjeklisten med ting til dig, der skal flytte hjemmefra. Derudover er der et depositum og måske forudbetalt husleje, som skal betales. Det er selvfølgelig meget forskelligt, men et depositum koster ofte 1, 2 eller 3 gange den månedlige husleje. Hvis du vil blive klogere på depositum og forudbetalt husleje, har vores interne jurist skrevet en brandgod artikel, som du med fordel kan læse.
2. Start din planlægning om at flytte hjemmefra i så god tid som muligt
Det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at finde en bolig. Hvis du flytter fra en mindre by og til fx Aarhus eller København kan det tage længere tid end du tror. Der er nemlig mange om buddet – nogle gange rigtig mange. Mange f.eks. værelser bliver lejet ud til venner og bekendte og dem har du sandsynligvis ikke så mange af i din nye kommende by. Start derfor din søgning, så snart du har styr på dit budget og ved, hvor mange penge du har til din husleje.
Hos BoligZonen kan du bruge vores søgefunktion til at præcisere dine boligønsker f.eks. ift. placering, pris og typen af bolig. Det er et godt sted at starte – om ikke andet for at give dig en ide af prisniveauet og mængden af boliger. Noget andet du kan også kan prøve er at finde Facebook-grupper, som udelukkende handler om boligsøgning. Nedenfor har vi fundet nogle stykker til dig, men der er helt sikkert flere, som du kan finde ved at søge på Facebook.
Aarhus
Lejebolig og lejligheder i Aarhus
Aalborg
Ledige lejligheder og huse i Aalborg
Lejebolig og lejligheder i Aalborg
København
Lejebolig og lejligheder I København
København/lejligheder/huse udlejes/lejes
Lejligheder og huse til leje i København og omegn | Apartments Copenhagen
Odense
Lejebolig og lejligheder I Odense
Roskilde
Roskilde køb og salg bytte - inkl. boligudlejning
Vejle
Ledige lejligheder Vejle og omegn
Bornholm
Lejligheder og boliger Bornholm
Esbjerg
Lejeboliger i Esbjerg og omegn
Kolding
Lejligheder til leje i Kolding
En sidste ting, som vi håber du husker på, når du har fundet en bolig og lavet aftalen med udlejer, er lejekontrakten. Den er meget vigtig – og selvom du har en god mavefornemmelse af udlejer og I har aftalt en masse ting over mail eller telefon. Mange førstegangs udflytter er endt i krige med udlejer pga. det ene eller det andet. Så husk lejekontrakten og skriv den ikke under, før du har set lejemålet. Hos BoligZonen har vi en gratis en af slagsen, som du kan foreslå udlejer, hvis han ikke mener det er nødvendigt. Du kan finde vores gratis digitale lejekontrakt her.
3. Meld flytning, skift læge, ændrer adresse på faste abonnementer
Når budgettet er lavet, boligen er fundet og du kender datoen for din flytning, er der en række kedelige, men vigtige ting du skal huske.
- Meld flytning til folkeregistret
Det kan du gøre via borger.dk - det skal gøres seneste fem dage efter du er flyttet ind på din nye adresse.
- Find en ny læge og tandlæge
Det er ganske gratis er vælge en ny læge, når man flytter adresse og du har et link til at gøre det her.
- Meld flytning til dine månedlige abonnementer
Det kan f.eks. være dine kontaktlinser, magasiner, proteinpulver – eller hvad du nu har af faste aftaler med forsendelse.
- Aflæs målere i dit nye hjem
Det er vigtigt du får aflæst el- og varmemålere, sådan at du har de rigtig tal, fra når du selv har meldt flytning. På den måde sikre du dig, at du ikke kommer til at betale for en tidligere lejers el og varme.
4. Forsikringer – hvilke er det nu lige du skal have?
Forsikringer har du muligvis allerede styr på, da det er en stor fordel at have dem med i sit budget, inden man flytter hjemmefra. Er den glippet er det nu, du skal have styr på det. I forbindelse med din flytning har du sikkert købt en masse nye ting, som du er glad for – og ikke lige har råd til at gå ud og købe igen, hvis uheldet er ude. En indboforsikring er ikke kun hvis du har indbrud i din bolig – selvom navnet godt kunne lyde sådan. En indboforsikring dækker ofte også over tyveri uden for din bolig, brand, vandskade, røveri og hærværk. Men det slutter slet ikke her, mange indboforsikringer dækker også, hvis du f.eks. vælter en cyklist og hans/hendes cykel bliver ødelagt. Forsikringen kan også dække over rejsegods, hvis din kuffert forsvinder under rejsen eller du udsat for tyveri på ferien. Derudover er der flere forsikringsselskaber der også dækker og hjælper med identitetstyveri, online læge, sundhedskompas, el-skade og retshjælp.
Der er altså ikke mange argumenter imod forsikringer. Så får styr på dem hellere nu end senere.
5. Budget når du er flyttet – mad, husleje, byture, forsikringer
Det store budget er lagt og det er nu tid til at finde ud af, hvordan du sikre dig imod at skulle leve af pasta og havregryn sidst på måneden. En måde er med et simpelt madbudget. Hvis det bliver lavet godt, behøver du ikke leve af havregryn og kan sagtens komme til at leve sundt, lækkert og varieret. Det er planlægningen, som er din ven her, så sæt dig ned hver uge sidst på ugen og planlæg dine måltider for den kommende uge. På den måde sikre du at gulerødderne kan bruges til flere forskellige måltider og dermed ikke går til spilde. Du kan med fordel også lave større retter og bruge det til at fryse ned og/eller frokost på studiet. Frokost i kantinen er nemlig dyrt i længden og hvis du tænker dig rigtig godt om, vil der nok være noget andet og væsentlig sjovere at bruge de penge til.
6. Husk at du er ung og der skal være plads til spas og fornøjelse
Du er flyttet hjemmefra og har efterhånden lært hvad det vil sige at have styr på budget, forsikringer og andre faste udgifter. Et af punkterne hedder måske privatforbrug og der står lidt penge på. De kan bruges til mange ting (med god samvittighed) og det kan gå til alt fra tøj, sko eller den wok-gryde du bruger hver dag. Men du skal også huske at leve livet når du er ung. Om det er byture, cafébesøg eller cappuccinoen på hjørnet hver torsdag eller noget helt andet. En anden god ting ved at være flyttet til en ny spændende by er, at du måske kan dyrke dine hobbies på en helt ny måde, end du har kunne i din hjemby. Så undersøg hvad der er muligheder – mange steder er der gode rabatter at hente, når man er studerende.
7. Netværk, netværk, netværk – det handler om netværk
Hvis du er helt ny i en by og måske kun lige er startet på din uddannelse eller dit nye arbejde, vil du måske opleve at du savner din gode gamle vennekreds. Og det kan vi godt forstå! Heldigvis er der mange ting, man kan gøre ved den lille problematik. For det første er mange af dine nye medstuderende i samme båd, så det er bare med at få deltaget i diverse arrangementer. Alle er nye, nysgerrige og interesseret i at få venner.
En anden ting du kan gøre, er at vælge gruppearbejde fremfor at skrive opgave alene, mange får årelange venskaber efter de har skrevet diverse opgaver sammen. Den tredje ting hænger lidt sammen med punkt 6. Hvis du ikke allerede har en go-to hobby eller fritidsinteresse, så udfordre dig selv lidt og start til klatring, rulleskøjtning, padel tennis eller havkajak. Der er rigtig mange muligheder i de større byer for alverdens aktiviteter.
Vi har nu været igennem vores 7 tips til dig, som skal flytte hjemmefra for første gang og vi håber du har fået noget ud af at læse artiklen. Hvis du stadig ikke har fundet din drømmebolig eller måske er landet et sted, du ikke ser dig selv i på den lange bane, så fortvivl ej. På BoligZonen har vi lejeboliger i langt de flest byer i Danmark – ikke mindst i de største otte studiebyer i Danmark, som er Aarhus, Aalborg, København, Odense, Vejle, Bornholm, Esbjerg og Kolding.
Hvis du vil læse mere om Boligsøgning og Indflytning (for der er meget) kan du finde flere artikler her.