Emne: Nyttig viden til hjemmet

Bør jeg få røgalarmer? Svaret er ja, det bør du

I gennemsnit er over 70 personer omkommet i dødsbrande om året de sidste 10 år. Over 80 % af de omkomne havde ikke en brandalarm - eller nogle der ikke virkede. Tallene taler meget for sig selv, hvis du ikke allerede har brandalarmer, er det noget du skal anskaffe dig. Brandalarmer er noget af de vigtigste du kan have i din bolig, da det er bevist mange tusinde gange, at det er dem der redder liv, hvis der opstår brand.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 19. april 2024
Send artiklen til en ven

Brandvæsnet rykker hvert år ud til mere end 6.000 boligbrande, hvoraf omkring 2.000 personer kommer alvorligt til skade i brandene. Røgalarmer udsender en høj og hyldende tone, hvis den registrer røg i boligen og det er den advarsel du får, så du kan nå at redde dig selv og andre ud af boligen. Røgalarmer er forholdsvis billige, så det kan og skal ikke være en undskyldning, for ikke at anskaffe sig en. Vi har fundet et link til dig fra bedstitest.dk, hvor du kan se et overblik over det bedste røgalarmer. De koster fra 40 kr. til 327 kr.

Alle boliger, som er opført efter 2004 skal ifølge Bygningsreglementet have røgalarmer, men den lov er bygninger fra før 2004 ikke omfattet af. Hvilket vil sige, at det er dit eget ansvar at skaffe dem. 

Forskellen på røg- og brandalarmer

Anbefalingen til private hjem lyder på røgalarmer. Røgalarmen registrere nemlig røg, og vil advare dig inden du bliver røgforgiftet. Brandalarmer derimod reagerer på varme, hvilket vil sige der skal være ild, før alarmen går i gang. 

Hvis du skal ud at købe røgalarmer kan du nedenfor læse kort om de forskellige typer af røgalarmer som findes på markedet.

  • Ioniske røgalarmer: Ved hjælp af det der hedder ionisering registrerer røgalarmen røgpartikler i luften, som du ikke kan se med det blotte øje.
  • Optiske røgalarmer: Den opfanger de synlige røgpartikler, som du også selv vil kunne se, hvis du altså ikke ligger og sover.
  • Serieforbundne røgalarmer: De er koblet trådløst sammen, hvilket vil sige, at hvis én røgalarm går i gang, vil de alle begynde at hyle.
  • Batteridrevne røgalarmer: Det er det mest normaler, at røgalarmerne kører på batteri. Det eneste man blot skal huske, det er at tjekke om de virker, hvis man ikke har været hjemme over en længere periode. Når en røgalarm begynder at løbe tør for batteri, vil den bippe med jævne mellemrum, men hvis du ikke har været hjemme, kan du have misset det og den kan været gået helt ud for batteri.
  • 230V røgalarmer: De kører på strøm, men har et backupbatteri, hvis nu strømmen er gået eller går.

Røgalarmer med Wifi: De er tilkoblede internettet og du vil få en advarsel, hvis du nu f.eks. ikke er hjemme.

Billedet ovenfor om gode råd om brandsikkerhed kan downloades her.