Emne: Nyttig viden til hjemmet

Gode råd til den perfekte vinduespudsning

Står du over for projekt vinduespudsning, og ønsker du helt rene vinduer uden striber? Det kan være en kunst at pudse vinduer, og vi har derfor samlet flere gode råd til, hvordan du kan sørge for at lave den perfekte vinduespudsning i dit hjem.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 24. april 2024
Send artiklen til en ven

At pudse vinduer kan gøres let som en leg

Når du skal pudse dine vinduer, er det vigtigt at komme godt fra start, så du ikke skal lave dobbeltarbejde med at fjerne de irriterende striber og kalkpletter, der kan forekomme, når man pudser vinduer. Det kan heldigvis gøres nemt og bekvemt ved at følge et par gode råd og tips. Vi har samlet forskellige gode råd til dig og ved at følge dem, er vi sikre på, at du nok skal komme godt fra start.

Hvilket udstyr skal du bruge til din vinduespudsning?

Først og fremmest er det vigtigt at have det rette udstyr til din vinduespudsning. Ligesom så mange andre ting, kan det rette udstyr gøre arbejdsopgaven meget nemmere og sjovere – dette er også tilfældet med vinduespudsning.

 • En spand med vand (koldt eller varmt afhængigt af vejret)
 • Opvaskemiddel (miljømærkede opvaskemidler, da de gør ruden blank)
 • Eddike og/eller salmiakspiritus (hjælper med at få snavs og kalk af ruden)
 • En klud til vinduespudsning samt en svamp
 • Vinduesskraber
 • Et viskestykke eller en tør bomuldsklud

Dit vand til din vinduespudsning afhænger af vejret. Et godt råd er at bruge en spand med koldt vand om sommeren, da varmen fra solen kan resultere i, at vandet tørrer hurtigere på ruden. Det kolde vand kan derfor gøre processen nemmere. Modsat er det en god idé at bruge varmt vand om vinteren, da kulden gør, at vandet på ruden hurtigere fryser ved minusgrader.

Bruger du vand fra hanen, er det en god idé at bruge eddike i vandet. Dette skyldes, at der er et højt kalkindhold i vandet fra hanen, der kan medføre flere striber og kalkpletter på dine ruder. Ved at bruge eddike i vandet kan disse striber og kalkpletter på vinduerne bedre undgås.

Når du skal vælge opvaskemiddel til din vinduespudsning, er det godt at vælge miljømærkede opvaskemidler, da de gør overfladen blank. Samtidig er det bedst at holde sig fra slibende rengøringsmidler, da de kan ridse ruden. Dette gør sig også gældende for pulver-baserede rengøringsmidler samt skurepulver. Ydermere anbefales det heller ikke at bruge rengøringsmidler, der indeholder fosforsyrer eller flussyre, da disse kan forårsage ætsninger på ruden.

Hvis dine ruder er meget snavset, kan det være et godt tip at bruge salmiakspiritus i dit vand til vinduespudsningen. Dette skyldes, at salmiakspiritus er effektiv mod snavs og skidt og løsner det, så det er nemmere at vaske af ruden. Vælger du at bruge salmiakspiritus i din vandblanding, skal du huske at bruge handsker.

Hvilken blanding skal du bruge til din vinduespudsning?

Du behøver ikke at være meget præcis i din blanding til vinduespudsningen. En blanding kunne for eksempel se ud på følgende måde:

 • 5 liter vand
 • 1 spsk. opvaskemiddel
 • 2 spsk. Salmiakspiritus (8%)
 • 1 dl husholdningseddike

Vask vinduer som en professionel vinduespudser

Hvad, så når man taler teknik til en god vinduespudsning? Der er tre lette steps du skal igennem.

 • Din skraber skal bevæges i én bevægelse.

Du skal bevæge, din skraber i én bevægelse, og sikre dig, at du overlapper området, hvor du forinden har kørt vinduesskraberen over. Herved undgår du striberne, der kan forekomme i en vinduespudsning.

 • Skrab som et omvendt S, hvor du starter i øverste venstre hjørne

Du skal starte i øverste venstre hjørne med skraberen og herfra bevæge skraberen i et omvendt S.

 • Afslutningsvis skal du bruge en tør klud eller et tørt viskestykke

Du skal til slut i processen afslutte med en tør bomuldsklud eller et tørt viskestykke. Det er vigtigt at huske, at tørre både kanter, bund og top af med viskestykket eller bomuldskluden, så du undgår striber.

Kan du pudse vinduer i alt slags vejr?

Som udgangspunkt kan du pudse vinduer i alt slags vejr, men det er dog vigtigt at huske temperaturen på vandet man bruger, da det ellers kan gøre vinduespudsningen sværere end højst nødvendigt. Sollys kan også være en faktor, man skal være opmærksom på, da solens stråler gør, at du bedre kan se snavs og skidt på ruden.

Hvor ofte anbefales det at pudse sine vinduer?

Hvor ofte du skal pudse dine vinduer, er forskelligt fra person til person, da der er flere faktorer, der spiller ind. Én af faktorerne for regelmæssig vinduespudsning kan være, hvor du bor. Hvor du bor, kan betyde, at en mere regelmæssig vinduespudsning er nødvendig. Dette kunne for eksempel være, hvis du bor tæt på vand og strand, hvor sand og salt kan øge snavs på ruden. Eller hvis du har børn, der laver fedtfingre på ruderne. Det kan også være, du bor et sted, hvor der er meget støv i luften. Dog er det op til den enkelte ift. præferencer med, hvor rent ens vinduer skal være.

Som udgangspunkt er en god hovedregel at bestræbe sig på at pudse sine vinduer en gang om måneden. Herved kan man sørge for at holde snavs nede og gøre vinduespudsningen hurtigere og nemmere.

Hvad med en professionel vinduespudser?

Synes du, at det bliver en for uoverskuelig opgave at få pudset dine vinduer, kan du sagtens få hjælp af en professionel vinduespudser. Priserne hos en professionel vinduespudser varierer meget, alt efter hvor du bor, og hvor mange vinduer du skal have pudset. En god idé er derfor at undersøge, hvad priserne ligger på for en vinduespudser, hvor du bor, inden du tager det første og bedste tilbud.

Læs også: Rengøring af lejlighed