Dobbelthus

Hvad definerer egentlig et dobbelthus? Hvordan adskiller det sig fra andre boligformer? Vi starter med at definere begrebet, for at opnå en dybere forståelse af dets struktur og formål. Et dobbelthus, som navnet antyder, er mere end bare en enkelt bolig - det er to separate boligenheder, forenet i én bygning. Vi vil udforske denne dualitet og se, hvordan den skaber et unikt boligmiljø, der tilbyder både individuel privatliv og fællesskabets fordele.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 22. april 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et dobbelthus?

Et dobbelthus er én bygning, der består af to separate boligenheder, der er adskilt af et lodret lejlighedsskel, hvilket indebærer, at de er placeret ved siden af hinanden. Et dobbelthus vil altid være designet med to forskellige indgange – én til hver boligenhed. Et dobbelthus er byggelovsmæssig forstand som at betragte som to separate enfamiliehuse, der er sammenbygget.

Udseende og design

Et dobbelthus kan være bygget som ét hus eller som to sammenbyggede huse. I mange tilfælde vil de to boligenheder være spejlvendte og dele en central adskillelsesvæg. De vil ofte ligne traditionelle enfamiliehuse i udseende, men adskiller sig fra et enfamiliehus ved at have to separate boligenheder i stedet for en enkelt. De to separate boligenheder kan have deres eget køkken, stue, værelser, badeværelse, som er med til at give hver husstand en vis grad af uafhængighed og privatliv.

Et dobbelthus findes både som 1-plans, 1,5-plans og 2-plans hus. Deres arkitektoniske design kan være meget forskellig og findes i træ, mursten mm. Et dobbelthus minder om et rækkehus. Forskellen for et dobbelthus og et rækkehus er, at er der flere end to boligenheder i et rækkehus, hvor et dobbelthus kun vil have to boligenheder.

Dobbelthuse er i de fleste tilfælde bygget på en enkelt grund, hvor begge husstande deler udendørsområderne såsom parkeringspladser, en have, gårdhaver mm. Husstandene har mulighed for at dele de omkostninger der er ved ejerskab og vedligeholdelse af ejendommen, hvilket for mange kan være en attraktiv boligløsning.

Et dobbelthus og et rækkehus er ikke det samme. Et dobbelthus vil have to boligenheder. Er der mere end to boligenheder, vil det blive karakteriseret som et rækkehus.

Et dobbelthus kan findes i mange forskellige prisklasser. Det er derfor værd at undersøge markedet, hvilket vil variere ud fra forskellige faktorer herunder beliggenhed, størrelse mm.