Emne: Husleje og Forbrug

Skift elselskab - hvordan skifter man elselskab, når man bor i en lejebolig?

I dag er mange interesseret i at finde det billigste elselskab, fordi el varierer meget i pris og er blevet markant dyrere. Det kan dog være svært at sige en til en, hvad der er det billigste elselskab. Prisen vil afhænge af dig og din situation. Det er dog muligt at skifte elselskab, og du kan blive klogere på alle dine spørgsmål vedrørende dette i artiklen her.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 8. februar 2024
Send artiklen til en ven

Kan man skifte elselskab i en lejebolig?

Ja, du kan godt skifte elselskab i lejebolig. Elmarkedet i Danmark er som udgangspunkt frit, hvilket betyder, at du kan foretage dit eget valg af elselskab, uanset hvor du bor. Hvis el er en del af din husleje, kan du ikke skifte elselskab uden en aftale med din udlejer. Her skal du kontakte din udlejer for at høre, om du må skifte elselskab. 

Du skal vide, hvem der tidligere har været leverandør af el, så du kan aflyse dem for at skifte til et andet selskab. Som lejer (hvor el ikke er en del af huslejen) står du for at vælge elselskab, og du afregner el direkte med selskabet på baggrund af målere i din lejlighed eller opgang. Opkrævningen står udlejer dermed ikke for.


Hvilket elselskab skal jeg vælge?

I Danmark findes omkring 45 elselskaber, som du kan vælge mellem. Siden 2003 har det danske elmarked været frit. Du skal derfor selv vælge dit elselskab, og det er helt op til dig selv, hvilket elselskab du vælger.

For at finde et billigt elselskab skal du lave lidt forarbejde. Det billigste elselskab vil nemlig afhænge af dit behov. Derfor kan man ikke entydigt udnævne ét elselskab som det billigste, men du kan få hjælp til at gennemskue, hvilket elselskab er billigst for dig.

Et billigt elselskab for dig nu, betyder ikke nødvendigvis, at det vil være det på sigt. Din boligsituation kan ændre sig, eller dit elforbrug kan ændre sig. For nyligt har vi også set, hvordan elpriserne ændrer sig markant. Elpriser vil også variere, alt efter hvor i landet du bor. Jylland og Fyn modtager strøm fra Norge, Sverige og Tyskland, hvorimod Sjælland kun modtager fra Tyskland og Sverige. Prisen pr. kWh er derfor en anelse højere på Sjælland end i Jylland og på Fyn. 

Når du skal vælge elselskab, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at kun 12 % af elregningen bliver brugt på el. De resterende 88 % går til moms, afgifter og abonnement til elselskab. Kun prisen på el kan variere fra selskab til selskab samt abonnementet til det givne elselskab. Derfor skal du undersøge, hvilken abonnementsordning, som elselskabet udbyder, da det er her, du kan spare penge. 


Hvordan vælger jeg elselskab?

Det er gratis at skifte elselskab, bare du ikke bryder kontrakten med dit eksisterende elselskab. Hvis du gerne vil skifte elselskab hurtigt, skal du dermed sikre dig, at du ikke bryder en kontrakt, som er bindende. Hvis ikke den er det, kan du i princippet skifte elselskab fra dag til dag. Den nye leverandør kan maksimalt binde dig i seks måneder. Før du skifter elselskab, skal du være sikker på, hvad du vil have ud af det nye selskab. Grøn strøm, en billigere løsning eller ønsker du at følge dit forbrug på en app? 

Når du vælger leverandør, skal du sammenligne produkter, priser og betingelser hos udbyderne. Du kan bruge elberegner.dk, som kan hjælpe dig med at overskue priserne på elmarkedet. Elselskab sammenligning er en god idé for at få et overblik over, hvor du kan spare mest, og hvad den ideelle løsning er for dig. Strømmen vil dog være den samme uanset leverandør, så vær opmærksom på andre faktorer. 

Der kan være introtilbud, når du skifter elselskab. Her kan prisen være attraktiv i en begrænset periode. Noter dig, hvad prisen bliver, efter den periode slutter. Nogle gange stiger den meget. 

For at tilmelde elselskab skal du lave en skriftlig aftale med leverandøren. Energistyrelsen har regler for, hvad du kan forlange af en kontrakt ved levering af strøm. Det kan du læse, så du sikrer dig, at du ikke betaler overpris. Tilmelding af elselskab kan være online eller du kan kontakte kundeservice. Din tidligere leverandør vil få besked om, at du har skiftet selskab. Du skal lave en aflæsning på dit målernummer (EAN) og indsende dette til den nye leverandør. 

Når du har skiftet, skal du aflæse måleren, og du får en slutopgørelse – eller du kan gøre krav på en senest seks uger efter. 

Hermed vil dit nye elselskab indhente dit CPR-nummer, så de sikrer din identitet, og at du ikke er tilmeldt et andet selskab. Det kunne man førhen, men det blev afskaffet i 2016. 


Hvordan finder jeg det billigste elselskab eller det bedste elselskab?

Priserne blandt elselskaber er ofte rimelig ens med få undtagelser. Pr. kilowatttime varierer priserne mellem 20-40 øre. Du kan bruge elpris.dk for at se en oversigt over de aktuelle priser på strøm fra danske leverandører. Udfyld postnummer og boligstørrelse og få en oversigt. 

Når du ønsker en billig aftale ved skift af el selskab, skal du kende dit forbrug. Du kan tjekke dine kilowatttimer i husstanden pr. år. Elregningen vil du normalvis finde i netbank eller årsopgørelse. Mange elselskaber har også mobilapp for nemmere tilgængelighed. Det er nemmest at udregne et overblik, hvis dit elforbrug er rimelig stabilt. 

En anden overvejelse er at vælge grøn el. Det bedste el selskab kan være dem, der tilbyder et klimavalg, når du vælger dem som leverandør. Det er vigtigt at udvikle vedvarende energikilder, hvorfor det kan være værd at overveje i dit valg af elleverandør. 


Hvilket elselskab har jeg?

Er du i tvivl om, hvem dit elselskab er, kan du logge ind på Energinet og finde ud af det der.