Emne: Nyttig viden til hjemmet

Værd at vide om hund i lejelejlighed

Er det en god idé at have hund i en lejlighed? Det er der nok mange hundeejere, som har spurgt sig selv om, inden de anskaffede sig en hund – eller som du, der måske sidder og overvejer det lige nu. Hunde ved vi, er aktive væsner, da de er skabt til at jage og dermed dyrke meget motion. Men hænger det nu også sådan sammen? Hunde der lever vildt, ja de jager deres egen mad. Men tamme hunde behøver ikke altid at have så meget motion, som vi egentlig går og tror. Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor vi skriver om, at anskaffe sig en hund, når man bor i en lejlighed.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 19. oktober 2023
Send artiklen til en ven

Helt grundlæggende, så kan det sagtens lade sig gøre, at have en hund selvom man bor i lejlighed. Men det er bestemt nogle forholdsregler og tanker, man bør gøre sig, inden man forelsker sig i tanken om en hundehvalp.

For dig som ejer kræver det nemlig en del tålmodighed og lidt omlægning af hverdagen, som du kender den. Det er nemlig nødvendigt, hvis både du og din kommende bedste ven skal være glade og velfungerende.

Hunde og motion

Hunde kan ikke skæres over én karm, når det kommer til emnet ’hund og motion’. Der er nemlig utrolig meget forskel fra race til race, hvor meget motion de behøver. Og af den grund, er det heller ikke alle hunde der velegner sig til at bo i en lejlighed. Det er derfor rigtig vigtigt, at du sætter dig ind i hvor meget de forskellige hunderacer har af behov, når det kommer til motion. Hvis du aldrig har haft hund før, kan det godt være et vidt begreb, men så må du til tasterne og sætte dig ind i de forskellige hunderacer på nettet. Vi har fundet et link hos PetDreams, som har samlet en del hunderacer og en dertilhørende motionsplan.

Hvis du vælger en hund med et stort energibehov, vil du komme til at mærke det på flere parametre. Hunden kan nemlig blive irritabel, begynde at bide i ting og/eller gø ad de mindste ting, hvis den ikke får den nødvendige motion, som dens race kræver.

Lejlighedstype og hund

En anden vigtig ting, du skal forholde dig til, er hvilken type lejlighed, der passer bedst til de forskellige racer. Det er f.eks. vigtigt ift. hvilken etage du bor på.

Stueetagen

Du har nu fundet de hunde, som egner sig til, at bo i lejlighed, fordi de kræver lidt mindre motion. Hvis du bor i stuen og dermed ikke har nogle trapper, men måske endda har en lille forhave eller gård, er der faktisk ikke noget, du skal tænke på.

Lejlighed med trapper

Hvis du derimod bor i en lejlighed på 1., 2., 3. eller 4. sal (eller derover) skal du gøre dig nogle overvejelser. Hundehvalpe må nemlig ikke gå på trappe det første år af dens liv. Hunden skal altså bæres op og ned ad alle trapper det første år. Det er både fordi deres motorik ikke er udviklet og de dermed kan komme til skade, men også fordi deres led slet ikke er udviklede til det. Efter det første år, siger flere hundeeksperter også, at hunden indtil den bliver 2 altid bør bæres ned af trapper – men ikke op, fordi de har stærkere bagben end forben. 

Så selvom Golden Retrieveren er sød og lille som hvalp, så skal du lige have i baghovedet, at den og dens vægt på mellem 25 og 34 kg, skal bæres op og ned af alle trapper.