Værelse

Hvad indebærer det at leje et værelse, og hvorfor er det en attraktiv boligmulighed for mange? Udforsk fordelene ved denne type bolig, herunder økonomisk overkommelighed, fleksibilitet og det sociale fællesskab, der ofte følger med. Men vær også opmærksom på ulemperne, såsom manglende indflydelse og den potentielle usikkerhed ved at være afhængig af udlejers beslutninger.
Skrevet af vores interne tekstforfatter Malene. Senest opdateret: 14. maj 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et værelse?

Boligtypen ”værelse” betyder, at du lejer et værelse i en boligenhed, der normalvis er en større bolig såsom et hus eller en lejlighed. Du vil for det meste, når du lejer et værelse, få adgang til fællesarealer herunder køkken, stue, badeværelse mm. sammen med de andre beboere i boligen.

Et lejeværelse kan være i forskellige foranstaltninger og ses ofte hos kollegier, delelejligheder eller i private hjem, hvor ejeren af boligen lejer et eller flere værelser ud, for at supplere til deres omkostninger.

Fordele ved at leje et værelse

At leje et værelse har flere fordele for en lejer og er for det meste en mere økonomisk overkommelig boligmulighed sammenlignet med at leje en hel bolig selv. Dette skyldes, at omkostningerne er fordelt mellem flere forskellige lejere. Der er ofte også en større fleksibilitet ved at leje et værelse, hvis du for eksempel har brug for en midlertidig indkvartering eller ønsker at bo i et bestemt boligområde i en kortere periode. For nogle kan det også være en fordel med det sociale fællesskab, man kan have, når man lejer et værelse.

Ulemper ved at leje et værelse

Der kan være flere ulemper ved at leje et værelse. Hvis din udlejer beslutter at sælge ejendommen eller blot opsige dig, er du nødsaget til at flytte. Der kan også være begrænsninger for din indflydelse på boligen, for eksempel med indretning, inventar osv. For nogle er det af nødvendighed at leje et værelse pga. økonomi og herved kan det være en ulempe at bo sammen med andre vs. at kunne bo alene.

Hvor meget man må tage for at udleje et værelse varierer alt efter lejedes værdi. Som udgangspunkt, kan du kræve mere i husleje for et velindrettet og møbleret værelse vs. et umøbleret værelse. En god hovedregel at følge er, at huslejen skal være ”rimelig” i sammenligning med værdien af den resterende del af boligen.

Ja, det er muligt at få boligstøtte, hvis du lejer et værelse. Boligstøtten er afhængig af husstandens indkomst og formue, huslejens størrelse, hvor stor boligen er og hvor mange beboere der er i boligen. Du kan på Borger.dk undersøge, om du har mulighed for at få boligstøtte.

Man kan sagtens leje et værelse ud og stadig have mulighed for at få boligstøtte. Man skal huske at oplyse Udbetaling Danmark om, at man udlejer et eller flere værelser ud og samtidig også give besked om, hvad lejeindtægterne er. Værelsets areal vil hermed ikke indgå i boligstøtteberegningen.

Om du kan få boligstøtte, og hvor meget du kan få, afhænger af flere faktorer: husstandens indkomst og formue, huslejens størrelse, hvor stor boligen er og hvor mange børn og voksne, der bor i boligen. Du kan på borger.dk beregne din boligstøtte.

Det varierer meget hvad et værelse koster og kommer an på beliggenhed, størrelse af værelset osv. Det er ofte dyrere at leje værelser i storbyer sammenlignet med mindre byer. Undersøg derfor, hvad priserne ligger på i dit ønskede område.

Skal du opsige dit lejemål, skal du skriftligt oplyse din lejer om opsigelsen. Ønsker du at opsige dit lejemål på SMS eller pr. mail, skal du forinden sikre dig, at denne kommunikationsform er tilladt i lejekontrakten.