Emne: Anden viden

Fordele og ulemper ved kollektiv eller bofællesskab

I dag er det igen blevet populært at bo med andre og dele beboelsesarealer med andre. Mange forbinder et kollektiv med 70’erne, men i dag stiger det i popularitet særligt blandt unge. Der kan være et ”tema” for kollektivet, men det kan også bare være en gruppe af mennesker, der gerne vil bo sammen med andre.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 25. oktober 2024
Send artiklen til en ven

Hvad er et kollektiv? 

At bo i et kollektiv er udtryk for en boligform, hvor der er flere personer og familier der bor under samme tag - typisk i et hus, men det kan også være i en lejlighed eller i en anden boligtype. 

Dét som typisk kendetegner et kollektiv er, at man deles om de udgifter, der er forbundet med at bo og leve, ligesom også er fælles om de arbejdsopgaver, der er forbundet med boligen og dens faciliteter. I et kollektiv vil man ofte også dele badeværelse og køkken og en eventuel stue. 

I et kollektiv deles man typisk også om udgifterne til mad, fællesarrangementer og børnepasning.

Hvad er et bofællesskab? 

I et bofællesskab vil man derimod ofte bo i hver sin bolig, men på en sådan måde at man stadig omfavner fællesskabet - eksempelvis ved at dele faciliteter, arbejdsopgaver, en fællesbolig og eller et fællesområde. 

Et bofællesskab er altså mere et lille samfund, hvor man værdsætter fællesskabet højere end på f.eks. en almindelig villavej. Bofællesskab er dermed lidt mere privat end kollektivet, selvom du stadigvæk gerne vil være social. 

Der er oprettet mange bæredygtige bofællesskaber, hvor man spiser sammen og forsøger at leve og bo mere bæredygtigt. 

Fordele ved at bo sammen med andre

Det er som sagt blevet populært igen at bo sammen med andre i kollektiv eller bofællesskab. Det kan være mange forskellige kombinationer af mennesker. I dag er ensomhed et stort problem, og mange er enlige. Det kan være en hjælp at bo sammen med andre, både socialt og økonomisk. Nogle vælger også at bo sammen med andre, fordi det er billigere, samtidig med at man godt kan lide selskabet. Nogle forældre vil også gerne bo med andre familier, da børnene så kan vokse op sammen og lege sammen. Man kan som forældre aflaste hinanden og hjælpes med madlavning. Mange unge ønsker også at bo sammen i kollektiv, hvor man deles om tingene, og hvor der altid er nogen at hænge ud med.  

Nogle af fordelene ved at bo i kollektiv eller bofællesskab er, at du kan få en hjælpende hånd til økonomien og med de praktiske ting. Du skal gerne være social anlagt, men du behøver ikke være social hele tiden. Du kan altid lukke en dør, hvis du ønsker det. Nogle familier vælger også at bo sammen i et bofællesskab, fordi de gerne vil være tætte på hinanden, men ikke ønsker at bo under samme tag. 

Vil du starte et kollektiv?

Hvis du gerne vil starte et kollektiv, skal du først overveje, hvilket slags kollektiv du ønsker. Hvorfor vil du gerne bo i kollektiv? Skal der være nogle særlige værdier, der binder jer sammen? Desuden er det en god idé at overveje, hvor mange beboere der skal være, men det kan måske give helt sig selv, alt efter hvor stor en bolig I finder. 

Du kan søge på BoligZonen for at finde hus til leje eller lejlighed til leje. Det kan være oplagte steder at leje som kollektiv. Du skal overveje, hvilke rammer du ønsker omkring kollektivet. Skal det være i byen eller med høns og køkkenhave? Det vil have betydning for, om du skal finde en lejebolig i København eller en lejebolig i Næstved. 

Hvis du ikke allerede ved, hvem du vil lave kollektiv med, kan du slå boligen op på BoligZonen. Her kan du finde dine kommende bofæller, og det er endda helt gratis at udleje din bolig. Det kan være en god idé at have samtaler med folk, inden du godkender dem, særligt når det drejer sig om et kollektiv eller bofællesskab, hvor I skal deles om meget. Afstem forventninger til fællesskab, rengøring, pligter, gæster osv. Desuden er det vigtigt at have lejekontrakten i orden. Du kan bruge vores digitale lejekontrakt her. 

Det kan også være en fordel at starte et kollektiv som studerende. Du vil nemlig spare penge ved at bo sammen med andre, og det kan være nemmere at finde en stor lejlighed i de populære byer, som man kan dele med andre. Der er meget rift om 1- til 3-værelseslejligheder, og derfor kan det være nemmere at finde en 4- eller 5-værelses, som du kan dele med andre. Desuden kan I deles om fælles udgifter til aconto, TV, internet og rengøringsmidler. 

Gode råd til dit kommende kollektiv

For at få succes med dit kommende kollektiv, har vi nogle anbefalinger til dig her:

  • Det er som sagt godt at gå efter store lejeboliger eller huse til leje. Det er mere sandsynligt, at boligen er delevenlig, men I får også flere kvadratmeter og kan spare mere ved at være flere om udgifterne. 
  • Find nogle roomies der har samme ønske om at bo i kollektiv som dig. Hvis du ønsker, I skal være et bæredygtigt kollektiv, skal du finde folk med samme indstilling. Overvej om I skal spise sammen, hvor ofte, og om I ønsker at lave fællesaktiviteter. 
  • I skal have styr på økonomien, og det kan godt være svært, når I er flere, der bor sammen. I kan overveje at udnævne en, der står for økonomien, så alle får betalt til tiden, og I har et overblik. 

Det kan være en god idé at lave en husorden, så I har nogle regler for fællesarealerne. Det kan være, hvornår man må holde fester, besøg af gæster, rengøring osv. I kan bruge vores husorden skabelon her

Fordele og ulemper?

Det kan være utroligt givtigt at bo sammen med andre. I kommer tæt på hinanden, kan dele liv, og du har et socialt fællesskab lige udenfor din dør. Der er ikke blot økonomiske fordele, der er store fordele socialt set. Det er sundt at bo sammen med andre og øve sig i at lave kompromiser. 

Ulempen kan være, hvis du synes, det er svært at bo med andre og foretrækker at bo selv. Så er et bofællesskab ikke noget for dig. Hvis du har brug for meget faste rammer, kan det være en udfordring at skulle bo med mange andre. Det kan komme til at føles kaotisk. Du skal derfor overveje, om det vil være sundt og godt for dig. Hvis ikke det fungerer, kan du heldigvis altid flytte igen. 

Vi ønsker dig held og lykke med at finde dit kommende kollektiv!