Emne: Boligsøgning og Indflytning

Hvad er en byttebolig?

Er din lejlighed blevet for lille? Måske er 2 blevet til 3, og I har brug for et større sted? Eller omvendt er huset måske blevet for stort, fordi børnene er flyttet hjemmefra. Der kan være mange grunde til, at du gerne vil bytte bolig. Fordelen ved at bytte lejebolig er, at du ikke skal stå på venteliste for at få en bolig. Du kan bytte bolig med adresser over hele landet. Der er dog en række betingelser, som skal opfyldes, hvilket du kan læse mere om her.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 8. maj 2024
Send artiklen til en ven

Byttebolig regler

Umiddelbart har du som lejer ret til at bytte bolig, uanset om du bor i almen lejebolig eller privat lejebolig. Det gælder også, uanset hvor du bor henne i landet. 


Der er dog undtagelser, hvor udlejer alligevel kan modsætte sig et boligbyt, og dem kan du læse om herunder:

  • Udlejer kan modsætte sig boligbytte, hvis udlejer har en rimelig grund til at modsætte sig byttet. Det kan være, hvis du før har misligholdt udlejers bolig.
  • Udlejer kan nægte et boligbytte, hvis du har boet i din lejebolig i mindre end tre år.
  • Du kan ikke bytte til en bolig, som gælder en særlig gruppe. Det kan være ungdomsbolig eller ældrebolig. 
  • Udlejer kan også modsætte sig byttet, hvis udlejer har sin bopæl i ejendommen, og denne omfatter færre end syv lejligheder.
  • Der skal være et beboelsesrum pr. person, der bor i lejligheden. 

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at du opfylder kravene, og at den eller dem, du bytter med, også opfylder kravene. Informer gerne din lejer så tidligt som muligt, så han eller hun kender til dine planer. Hvis du endnu ikke har boet tre år i din lejebolig, kan du forhøre dig med udlejer om dispensation for denne regel og dermed en tilladelse. Nogle udlejere kan have tidsfrister for, hvornår du skal søge om at bytte lejebolig. 


Hvilken type af bolig kan du bytte med?

Mange forskellige typer af bolig kan høre ind under byttebolig. Det kan være almenbolig til almenbolig. Du kan bytte til en bolig i den forening, du bor i eller en bolig i en anden almen boligforening. Den første mulighed er nemmest, for så er det kun dit eget boligselskab, der skal involveres. Hvis du vil bytte med en bolig i en anden almenboligforening, skal du søge boligforeningen om dette. Det gælder, uanset om du vil bytte internt eller til privat lejebolig. 

Du kan også bytte almenbolig til privat lejebolig eller omvendt. Her skal du være opmærksom på, at udlejer kan modsætte sig det, hvis personen selv bor i ejendommen, og der er færre end syv lejeboliger. 

Det gælder også, hvis du bytter fra privat bolig til en anden privat bolig. 

Hvordan foregår et boligbytte?

Når du skal bytte bolig, vil det juridisk set blive betragtet som en almindelig flytning. Det vil sige, at almindelige opsigelsesregler gælder, og der skal laves fraflytningssyn og flytteopgør for begge lejemål. Du skal desuden have en ny lejekontrakt. Udlejer har krav på, at lejemålet sættes i stand i forbindelse med byttet. Det er udlejers pligt at informere om dette så tidligt som muligt.  

Byt lejebolig og du kan hurtigt få en lejebolig, der passer til dit behov. Der kan være mange fordele ved at bytte bolig. Du slipper for at stå på venteliste, og du kan dermed hurtigere flytte til en lejebolig, der passer bedre til dig. På BoligZonen kan du finde en mange bytteboliger.