Emne: Boligsøgning og Indflytning

Hvad er indflytningspris i en lejebolig?

Når du skal flytte ind i en ny lejebolig, er det ikke kun huslejen, du skal betale. Oftest skal du betale et depositum eller forudbetalt leje. Det betyder, at du skal have sparet nogle penge sammen, når du skal flytte hjemmefra eller til en ny lejebolig. Hvis du flytter fra en anden lejebolig, kan det være, at du har et depositum med dig fra din tidligere bolig. Hvis det er første gang, du skal flytte ud, skal der spares nogle penge sammen.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 2. december 2023
Send artiklen til en ven

Hvad er indflytningsprisen så helt præcist? Det vil typisk være den første måneds husleje, forudbetalt leje og depositum. 

Hvad er forudbetalt leje?

De fleste udlejere vælger at opkræve en såkaldt forudbetalt leje af lejer. Udlejer kan maksimalt opkræve svarende til 3 måneders husleje i forudbetalt leje. Forudbetalt leje er udlejers måde at sikre sig, at der bliver betalt husleje i den sidste periode af lejeforholdet, når du som lejer har opsagt lejemålet. Har du som lejer betalt forudbetalt leje ved begyndelsen af dit lejeforhold, vil du i slutningen af din lejeperiode derfor ikke skulle betale husleje i det antal måneder, som udlejer har opkrævet forudbetalt, hvilket typisk er 3 måneder. På den måde er det penge, du ”får” igen. Det er dog ikke sikkert, at din udlejer opkræver forudbetalt leje, da det ikke er obligatorisk. 

Du kan læse mere om forudbetalt leje her.

Hvad er depositum?

De fleste udlejere vælger at opkræve et depositum i forbindelse med lejers indflytning i et lejemål. Depositummet er udlejers ”garanti” for, at der ved lejers fraflytning af boligen er midler til istandsættelsen af lejemålet, hvis det måtte være nødvendigt. Hvis noget af beløbet er tilovers efter istandsættelsen, skal det tilbagebetales til lejer. Det er vigtigt at vide, at depositummet højest må være tre måneders husleje eksklusive forbrug. Hvis udlejer kræver mere, er det ulovligt. Hvis din husleje er høj, giver det sig selv, at depositummet også kan være højt. 

Du kan læse mere om reglerne for opkrævning og anvendelse af depositummet her

Indflytningsprisen varierer

Indflytningsprisen vil dermed variere, alt efter om udlejer vælger at opkræve forudbetalt leje og depositum, og efter størrelsen på den husleje din valgte lejebolig har. Det er derfor vigtigt at spare sammen til indflytningsprisen, selvom du ikke er klar over, præcis hvor høj den bliver. Hvis du skal bo i København, skal du indstille dig på, at priserne generelt set er de højeste i landet her, hvorimod du kan slippe lidt biligere, hvis de vil bo andre steder i landet, så som f.eks. Aalborg, Odense eller Roskilde.