Emne: Boligsøgning og Indflytning

Fordelen ved at flytte sammen med en eller flere roomies

Der kan være mange fordele ved at flytte sammen med andre. Læs med i vores guide og bliv klogere på, hvad fordelene er.
Skrevet af vores interne tekstforfatter. Senest opdateret: 11. oktober 2023
Send artiklen til en ven

Når du gerne vil flytte ind sammen med andre, skal du lede efter et værelse til leje på BoligZonen. Værelset vil være i en lejlighed, hvor du sandsynligvis deler bad og køkken med en eller flere roomies. Hvis det er første gang, du skal bo i en lejlighed sammen med andre, kan du læse mere om, hvad du som lejer skal være særligt opmærksom på. 

Fordele ved at bo med andre

Det kan være super skønt at bo sammen med andre. Uanset om du får et tæt forhold til dine nye roomies, eller om I blot er bofæller, så kan der være mange fordele ved arrangementet. 

Det er lettere at finde en bolig, når I er flere, der går sammen. Der er meget stor efterspørgsel på lejligheder til leje, og især lejeboliger i København og lejeboliger i Århus er der rift om. Det kan være svært at finde en lejlighed til dig selv, men også at betale for den. Ved at bo med andre deles I om udgiften. Du kan også leje en lejlighed og fremleje et eller flere værelser ud. Læs mere om muligheden for fremleje her

  1. Du sparer penge på husleje og forbrug. I kan også dele udgiften til internet, TV, rengøringsmidler osv. Det er dermed ikke kun huslejen, du sparer, men du sparer også penge ved at dele andre udgifter. Hvis du har det godt med dine roomies, kan det være, I også spiser sammen nogle gange om ugen, og I vil dermed spare penge på mad.  
  2. Hvis du er ny i byen, er det en ideel måde at møde nye mennesker på. Det kan være svært at komme ud og møde nye, og nye undersøgelser viser, at der er meget ensomhed hos alle aldersgrupper. Det behøver derfor ikke kun være for dig, der er ny i byen, men har du bare lyst til at dele liv med andre, kan det være godt at bo med nogle roomies. Der er altid nogen, du kan dele dagens indtryk med, og hvis I har det godt sammen, kan I have filmaftener eller lave mad sammen. 

Matcher du med din kommende roomie?

Inden du bestemmer dig for at flytte ind med andre, er det altid en god idé at møde dem. Hvis du alligevel skal se værelset, er det oplagt at møde dine potentielt set kommende roomies. Du kan spørge til forventninger, rengøring og hvad der ellers er vigtigt for dig. I kan naturligvis ikke lære hinanden at kende på et kort møde, men du kan få en fornemmelse af, hvordan personen er, og om der er kemi. 

Det er vigtigt at få afstemt:

  • Rengøring: Hvor ofte skal der gøres rent? Hvor grundigt bliver der rengjort?
  • Fester: Hvor ofte må man holde fest? Er der regler i opgangen for fester?
  • Social aktivitet: Vil du eller din roomie helst have lukket dør, eller vil I gerne hænge ud sammen?

Når du er flyttet ind med en eller flere roomies, er det vigtigt, at I får sat rengøring i system. Det er nemmest at tale forventninger med det samme, inden tiden går, og der ikke bliver gjort ordentligt rent. I kan downloade dette rengøringsskema

Desuden kan det være en rigtig god idé at tale gennem forskellige aspekter af det at bo sammen. De fleste gange, det ikke går godt med at bo med andre, er, når kommunikationen fejler. I kan downloade vores roomie kontrakt, som kan gøre det nemt for jer. Her finder I punkter såsom:

  • Hvor ofte må kærester overnatte?
  • Hvornår skal der være stille i hverdage og weekender?
  • Hvornår må man have gæster?
  • Hvad gøres rent hvornår?

På den måde er I godt rustet til at bo sammen og undgå frustrationer, der kunne være kommet. Uanset hvad må du indstille dig på, at det er godt at snakke om tingene og have en åben kommunikation. Hvis der er noget, din roomie gør, der irriterer dig, må du fortælle det til personen. Ellers vil de ikke have en chance for at lave om på det. Det kan være, at din roomie glemmer at tage skraldet med ud, og det altid er dig, der gør det. Påpeg det på en pæn måde over for personen. 

Du skal være indstillet på, at du kommer til at gå på kompromis med nogle ting. I skal alle kunne være i lejligheden og kunne bestemme. 

Aktiviteter I kan lave sammen

Hvis du har det rigtig godt sammen med din eller dine roomies, er det bare om at nyde godt af hinandens selskab. Der er masser af hyggelige aktiviteter, I kan lave sammen:

  • Filmaftener er altid et hit. Det er ideelt at lave lækre snacks til.
  • Følg en serie eller et program sammen. 
  • Pynt op til julen sammen. Det gør lejligheden hyggelig at opholde sig i, når det er mørkt og koldt udenfor. 
  • Dyrk grøntsager eller urter i vindueskarmen eller en altankasse. Det er sjovt med et fællesprojekt. I kan også lave syltede rødløg, kombucha eller surdejsbrød. 
  • Fejr hinandens fødselsdage eller andre mærkedage. 
  • Sørg for at lave noget socialt sammen, så det hele ikke handler om sure pligter og rengøring. 

10 måder du kan blive en god roomie på

Hvordan er man en god roomie? Du kan få 10 gode råd til, hvordan dine kommende roomies vil elske at bo sammen med dig:

  1. Hvis du tager det sidste toiletpapir, sørger du for at købe noget nyt med det samme.
  2. Ryd op efter dig selv på fællesarealerne. 
  3. Hold jeres aftaler om rengøring, at holde fester osv.
  4. Betal din husleje til tiden!
  5. Lad altid dine roomies vide, når der kommer overnattende gæster.
  6. Lad være med at spille høj musik, som kan være til gene for dine roomies.
  7. Det er godt at være ren og dufte godt, men du skal heller ikke bruge ualmindeligt lang tid på toilettet.
  8. Bank altid på, inden du går ind på din roomies værelse.
  9. Husk altid at spørge, inden du tager nogle af dine roomies ting. Medmindre I har aftalt andet. 
  10. Husk at stille fælles ting tilbage på deres plads. 

Så er du klar til at flytte sammen med en roomie!